Az alkoholfogyasztás veszélyei

Amennyiben valaki huzamosabb időn keresztül nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt, akkor nagyban fennáll annak az esélye, hogy valamiféle károsodást okoz a szervezetében. Amely kihathat fizikai és pszichés állapotokra is.

[wp_ad_camp_1]

Minden alkohol ital alapja az etil-alkohol melyből az anyagcsere folyamatok során acetaldehid keletkezik, amely károsító hatással lehet és sejtméregnek tekinthető. Így ezek a szervezet különféle sejttípusaira jelentős károsítással lehetnek. A nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol a szívizmot direkt károsítja, melynek a következménye lehet a szívritmuszavar. Illetve ezen felül az alkoholos dilatatív kardiomiopathia kialakulásában is jeleskedhet. Amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szívizom összehúzó képessége csökken, majd a szívkamrák kitágulnak és a szív mérete jelentősen megnő. Ennek következménye pedig, hogy a szív terhelhetősége és munkaképessége nagyban lecsökken és légszomj alakulhat ki. Tulajdonképpen az alkoholisták leggyakoribb halálának ez tekinthető. Továbbá a mértéktelen alkoholizálás tüneteiként felléphet a magas vérnyomás, szívinfarktus, illetve az agy erek trombózisa, vagy az agyi infarktusok kialakulása is.

Alkoholfogyasztás

Alkoholfogyasztás

Az alkoholisták körében jelentős probléma lehet még a vérszegénység, illetve a vörösvérsejtek kóros megnövekedése. Továbbá a beteg számolhat arra, hogy az anyagcseréje felborul, amely többek között annak is köszönhető, hogy ebben a betegségben szenvedők nagyon sokszor mellőzik az értékes tápanyagokban gazdag élelmiszereket. Jellemző lehet még rájuk az elhízás, a cukorbetegség és a csontritkulás kockázata is. Ezen felül meg kell még említeni, hogy az alkoholfogyasztás vércukorszint kóros lecsökkenéséhez is vezethet, amelynek következménye lehet a kóma vagy legrosszabb estben a halál.