Az ártalmatlan bőrbaktériumoktól a rettegett kórokozókig

A Staphylococcus epidermidisis baktérium elsősorban egy ártalmatlan mikroba amely megtalálható az emberek bőrén és orrában. Ennek a fajnak néhány törzse azonban olyan fertőzéseket okozhat – katéterekben, műízületekben, szívbillentyűkben és a véráramban -, amelyeket nehéz kezelni. Ezek a baktériumok gyakran ellenállnak egy különösen hatékony antibiotikumnak, a meticillinnek, és a kórházakban a legfélelmetesebb baktériumok közé tartoznak. Hogy ezek az ártalmatlan bőrmikrobák miként válnak halálos kórokozókká, eddig nem tisztázott.

[wp_ad_camp_1]

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte, mi különbözteti meg a békés S. epidermidis mikroorganizmusokat a sok veszélyes betolakodótól. A tudósok új géncsoportot azonosítottak, amely lehetővé teszi az agresszívebb baktériumok számára, hogy további struktúrákat állítsanak elő sejtfalaikban. Ez a morfológiai változás lehetővé teszi, hogy a staphylococcusok könnyebben kapcsolódjanak az ereket alkotó emberi sejtekhez, amely folyamat révén a véráramban fennmaradva kórokozókká válhatnak. Ezek az új sejtfal-struktúrák lehetővé tehetik a meticillin-rezisztencia terjedését is, például a Staphylococcus epidermidis-ből a veszélyesebb rokoni Staphylococcus aureusba történő átvitelével.

A tanulmány a Tübingeni kutatóinak irányításával készült a koppenhágai, hamburgi és sanghaji egyetemekkel együttműködve és Hannoverrel, valamint a borsteli német tüdőkutatási központtal (DZL). Az eredményeket a Nature Microbiology folyóiratban teszik közzé. A staphylococcusok sejtfalak jelentős részét – hasonlóan a többi gram-pozitív baktériumhoz – teichoic savak alkotják. Láncszerűek és ezek a polimerek borítják a baktérium felületét. Kémiai szerkezetük fajonként változik. „Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a S. epidermidis számos kórokozó törzsének van egy további génfürtje, amely információkat tartalmaz a fal teichoic savak szintéziséhez, amelyek valóban jellemzőek a S. aureusra”.