Az autoimmun betegségek kezelésének megcélzása

A Charité Universitätsmedizin Berlin és a Deutsches Rheuma-Forschungszentrum (DRFZ), valamint a Leibniz Intézet kutatói sikeresen kezeltek két, autoimmun betegségben szenvedő, szisztémás lupus erythematosusban szenvedő beteget.

[wp_ad_camp_1]

A daratumumab egy monoklonális antitest, amely specifikus immunsejteket céloz meg plazma sejtekként, így ezáltal a kutatók képesek voltak modulálni a betegeknél fellépő abnormális immunológiai memória folyamatokat. A kezelés fenntartható klinikai reakciókat váltott ki, és a szisztémás gyulladás csökkenését eredményezte. A kutatás eredményeit a New England Journal of Medicine publikálta. A test immunológiai memóriája lehetővé teszi az immunrendszer számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban reagáljon a korábban tapasztalt kórokozókra. Ezt az immunválaszt mind a memória T limfociták, mind az antitestek közvetítik, amelyeket a „plazma sejtek” néven ismert sejtek termelnek.

Az érett plazma sejtek a csontvelő speciális réseiben helyezkednek el, és évtizedekig vagy akár életen át képesek nagy mennyiségű antitestet előállítani. Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer a test egy részét idegennek gondolja, és veszélynek tekinti. A szervezet immunológiai memóriája által támogatott folyamatban az immunrendszer a reagálást „autoantitestek” segítségével végzi. A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy prototípusos autoimmun betegség, amelyben antitestek termelődnek a test sejtmagjainak komponensei ellen. Ez az autoimmun válasz gyulladással jár, amely hatással lehet a bőrre, az ízületekre vagy a belső szervrendszerekre, például a vesére, a szívre vagy a központi idegrendszerre. Hagyományosan a kezelések az immunválasz hosszú távú elnyomására támaszkodnak. Mindeddig azonban nem az érett memória plazma sejteket célozták meg.