Az egészséges haj titka

Az egészséges haj titka nem a hajszálaknál kezdődik, hanem az egészséges fejbőrnél és hajhagymáknál. A hiányos táplálkozásunk miatt a hajhagymáink sem tudnak elegendő tápanyaghoz jutni.

[wp_ad_camp_1]

Ezt tudjuk ellensúlyozni hajvitamin formájában. A hajvitaminok tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, melyek az egészséges hajnövesztéshez szükségesek.

Fejünket körülbelül 100.000 – 200.000 hajszál borítja. Felépítését tekintve hajunk két részből áll: hajhagymából (vagy hajgyökér), mely a fejbőrünkben található és magából a hajszálból. A hajszál keratinból és melaninból áll. A melanin nem más, mint az a pigment, ami a hajunk színét adja. Őszüléskor ez a melanin mennyiség csökken. A hajnövekedés nem más, mint a hajhagyma sejtjeinek osztódásakor keletkezett hajszál, mely folyamatosan tolódik ki a hajhagymából. Így már érthető, miért is kritikus fontosságú hajhagymáink állapota, ha a hajnövesztés a tét.

Előszöris fejbőrünk állapota határozza meg azt a környezetet, amiben a hajhagymáink „élnek”. A száraz vagy zsíros, viszkető vagy gombás fejbőr a hajhagymáink számára is nehéz környezetet okoz. Feltétlenül vizsgáltassuk ki és kezeljük ezeket a fejbőr problémákat, mert ezek az állapotok gyakori velejárója a hajhullás.

Az egészséges fejbőrben már van esélye a hajhagymának is megfelelően működni, ami nem más, mint maga a hajnövesztés képessége. Ehhez természetesen megfelelő belső és külső ápolás szükséges. A külső ápolás tekintetében ügyeljünk arra, hogy milyen hajápoló szereket használunk. Sajnos a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható sampon tartalmaz egy úgynevezett SLS (sodium lauryl sulfate) nevű anyagot, mely az egyik legelterjedtebb tisztítószer hatóanyag. Ha csak abba gondolunk bele, hogy mivel hatékony zsíroldó vegyület, ezért ugyanezt az anyagot tartalmazza az autómosó folyadék, a felmosó szer, vagy a mosogatószer, érdemes kétszer is meggondolni, hogy valóban a hajunkra szeretnénk-e kenni!

Az SLS rendkívüli módon irritálja a fejbőrt, így meglévő fejbőrproblémák esetén csak tovább súlyosbítja azokat. Kerüljük el, ha egy mód van rá! Hajhullás esetén pedig kifejezetten tiltólistás az SLS! Békéljünk meg a kevésbé habzó, de SLS-mentes termékekkel, ha a hajunk a tét!

A belső ápolás tekintetében a kiegyensúlyozott, tápanyagdús étkezést részesítsük előnyben. Ennek hiányában legalább jó minőségű hajvitaminokat szedjünk, melyek biztosítják az optimális tápanyagokat hajhagymáink számára.