Az egészséges mediterrán konyha

Minden országnak, régiónak megvannak a maga szokásai, hagyományai, jellemzői, legyen szó kultúráról, oktatásról, öltözködésről, táncról vagy éppen ételekről. A gasztronómia egy nagyon tág téma és az általános tudnivalók mellett, mindig újabb és újabb dolgok fedezhetők fel benne. A nemzetek konyhája közül az egyik legismertebb és legkedveltebb a mediterrán konyha.

[wp_ad_camp_1]

A mediterrán konyha egyre közkedveltebbé és elterjedtebbé válik szerte a világon és ez leginkább az egészséges táplálkozással van összefüggésben, mivel a mediterrán étrend és az egészséges táplálkozás ismérvei sok ponton egybevágnak. A néhány ezer éves múltra visszatekintő mediterrán konyha számos szempontból megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak. Több kutatás és felmérés is bizonyítja, hogy a Földközi-tenger vidékén élő népesség körében sokkal alacsonyabb az úgynevezett civilizációs betegségek száma, mint például a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás vagy a különféle daganatos betegségek. Rengeteg fajtájú és kifejezetten nagy mennyiségű növényi élelmiszert, tehát gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket fogyasztanak és ennek köszönhetően elemi rostok, ásványi anyagok, vitaminok stb. jutnak a szervezetbe.

Mediterrán konyha

Mediterrán konyha

A friss alapanyagokból készült ételek általában nyersen vagy párolva tálaljék, elkerülve ezzel a hőkezelés során történő tápanyagveszteséget. Nagyon gyakran fogyasztanak padlizsánt, paradicsomot, spenótot, articsókát és különféle hüvelyeseket. Nagyon ritkán esznek vörös húst és inkább választják a sovány szárnyasokat és a tenger gyümölcseit. Mivel rengeteg fajta halétel kerül a tányérra, ezért az omega 3 zsírsavak folyamatosan bekerülnek a szervezetbe, melyek elősegítik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését.