Az éghajlatváltozás veszélyezteti a rák elleni küzdelem fejlődését

Az amerikai rákkutató társaság új jelentése szerint az éghajlatváltozás veszélyezteti a rákmegelőzés és -kezelés további előrelépéseit, növeli a rákkockázati tényezőket és befolyásolja a rákkezeléshez való hozzáférést.

[wp_ad_camp_1]

A szerzők szerint az éghajlatváltozás kedvező feltételeket teremt az ismert rákkeltő anyagok nagyobb termelésének és kitettségének. Az éghajlatváltozást a szélsőséges időjárási események – például a hurrikánok és a tüzek – számának növekedése okozta, amelyek befolyásolhatják a rákot. A Harvey hurrikán például elárasztotta a vegyipari üzemeket, olajfinomítókat és telephelyeket is, amelyek hatalmas mennyiségű rákkeltő anyagot tartalmaztak, amelyek végül kikerültek a Houston-i közösségbe. A tűzoltók hatalmas mennyiségű légszennyező anyagot bocsátanak ki, amelyekről ismert, hogy rákot okoznak. Mindkét esemény befolyásolhatja a betegek karcinogéneknek való kitettségét és a megelőző ellátás és kezelés igénybevételére való képességet, ezzel veszélyeztetik a rákkezelésnek szentelt laboratóriumi és klinikai infrastruktúrát az Egyesült Államokban.

A szerzők arra is javaslatot tesznek, hogy miként lehet csökkenteni az éghajlatváltozásnak a rákra gyakorolt ​​hatását, mivel az éghajlatváltozás enyhítésére irányuló erőfeszítéseknek egészségügyi előnyei is vannak, különösen a rákmegelőzés és annak következményei szempontjából. Például az egészségre közvetlenül káros légszennyező anyagokat olyan égési folyamatok bocsátják ki, amelyek szintén hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Egyes étkezési szokások károsak mind az egészségre, mind a környezetre. A mezőgazdasági ágazat az antropogén üvegházhatású gázok kibocsátásának kb. 30% -át teszi ki világszerte. A kérődzők húsának van a legnagyobb környezeti hatása, míg a növényi alapú élelmiszerek súlyonként, adagonként, energiaegységenként kevesebb káros környezeti hatást fejtenek ki.