Az egysejtű szekvenálás új lehetőségeket nyit meg a leukémia megszüntetésében

A Nature Communications folyóiratban ma megjelent tanulmányban ismertetett új módszer felerősítheti a nemzetközi kutatási erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a rákot felszámoló gyógyszerek megtalálhatók legyenek a forrásukban.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb rákos szövet gyorsan osztódó sejtekből áll, korlátozott önmegújítási képességgel, ami azt jelenti, hogy a sejtek nagy része bizonyos számú osztódás után abbahagyja a szaporodást. A rákos őssejtek azonban a végtelenségig képesek szaporodni, elősegítve a rák hosszú távú növekedését és a visszaesést. A rákos őssejtek, amelyek elkerülik a hagyományos kezeléseket, például a kemoterápiát, az egyik oka annak, hogy a betegek kezdetben remisszióba lépnek, de hamarosan visszaesnek. Akut myeloid leukémia, a vérrák egyik formája esetén a relapszus nagy valószínűsége azt jelenti, hogy az idős betegek kevesebb mint 15% -a él öt évnél tovább. A rákos őssejteket azonban nehéz elkülöníteni és tanulmányozni, mivel alacsony a bőségük és hasonlóságuk van más őssejtekkel, ami akadályozza a nemzetközi kutatási erőfeszítéseket a rosszindulatú sejteket megcélzó precíziós kezelések kifejlesztésében, miközben az egészségeseket kíméli.

A Genomikai Szabályozási Központ (CRG) és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) kutatói leküzdötték ezt a problémát a MutaSeq létrehozásával, amely módszer felhasználható a rákos őssejtek, az érett rákos sejtek és az egyébként egészséges őssejtek megkülönböztetésére a genetika és génexpresszió által. „Az RNS létfontosságú információkat szolgáltat az emberi egészség szempontjából. Például a koronavírus PCR-vizsgálata kimutatja az RNS-t a COVID-19 diagnosztizálásához. Az ezt követő szekvenálás meghatározhatja a vírusvariált” – magyarázza Lars Velten, a CRG csoportvezetője és a cikk szerzője. „A MutaSeq úgy működik, mint a koronavírus PCR-vizsgálata, de sokkal bonyolultabb szinten és egyetlen sejttel kiindulási anyagként.”