Az ínycsiklandó Balkán konyha

Szomszédos Balkán országok számos csodát rejtenek magukban. Az mellett, hogy végeláthatatlan hegyormok, csodaszép tengerpartok és mediterrán városkák fogadnak bennünket, ha oda látogatunk, még kihagyhatatlanok a hagyományos ételeik.

[wp_ad_camp_1]

Ezeknek a népeknek nagyban eltér a kultúrájuk és a szokásaik a magyar emberétől. Nagyon ízes, sokszínű a konyhájuk, víg kedélyű, barátságos nép. Az egyik leghíresebb ételük az egykori Jugoszláv diktátor egykori kedvence, ami nem más, mint a burek. A legenda szerint az amerikai hamburger ellenében fejlesztették. Az első street-food ételek között terjed el a Balkán térségekben. Nagyon közeli rokona a török böreknek és az izraeli burekasznak. Mint sok más orientális étel, ez is igazából arab eredetű. Az egyik legelterjedtebb változata a sós túros, de töltik darált hússal, spenóttal, krumplival és édes változatai is megtalálhatóak, melyeket almával illetve megggyel készítenek. A rostilj a szerb ember leleményességét tükrözi, ugyanis a mondás szerint bármiből lehet finomat készíteni csak egy kis parázsra lesz szükségünk.

Balkán konyha

Balkán konyha

A rostilj valójában a grill közeli rokonának nevezhető. Ám sokkal intenzívebb fűszerezésű. A csevap és pljeskavica darált húsból készült finomság. A csevapot kis csíkokra, míg a pljeskavicát pogácsának formázzák. Az eredeti recept szerint legalább kettő, de inkább három fajta húst kell összekevernünk ahhoz, hogy igazán finom legyen. Legfőképpen sertés, juh és szarvasmarha húsának keverékéből készül. Intenzíven borsozva és sózva, továbbá a pljeskavica alapanyagában a vöröshagyma is szerepel. Amennyiben megkívántuk ezeket a finom, ám cseppet sem gyomorkímélő ételeket, akkor burekot kérjünk reggelire, ebedre jöhet a rostilj, majd mindenképp igyunk meg egy jó török kávét.