Az olasz konyha jellemzői

Az olasz konyháról már biztosan hallott mindenki, bár lehet nem mindenkinek volt szerencséje meg is kóstolni az itáliai ízeket. Az olasz nép számára az étkezés egy igen fontos, közös program, ami összehozza a barátokat és a családtagokat. Ezért is fordítanak olyan nagy jelentőséget az étkezéseknek, az ételek készítésének és az alapanyagok kiválasztásának. Gasztronómiájuk igen változatos különlegességeket tartalmaznak.

[wp_ad_camp_1]

Bár hazánkban is lehet találni olasz éttermeket, ahol meg lehet ismerkedni a számunkra nem hagyományos ízekkel. Ez azonban mégsem olyan, mint az igazi Olaszországban elkészített ételek. Itália hangulata, varázsa és szépsége még intenzívebben adja meg az ételek ízét. Az itáliai konyháról mi más jutna eszünkbe, mint a pizza és a különböző tészták, makarónik természetesen paradicsom szósszal. Ezeken kívül azonban számos finomságokat tartalmaz még az olasz gasztronómia, ami eltér a magyar konyhától. Mi magyarok szeretjük a jó zsíros disznóhúst és a zsírban sült, főtt ételeket. Az olaszok jobban odafigyelnek az egészséges életmódra és a nehéz zsírok helyett inkább olívaolajat használnak. A húsok közül szinte mindegyik megtalálható náluk is, de a tenger közelsége lehetővé teszi számukra, hogy beiktassák ételeikbe a tengeri herkentyűket, mint a halat és a különböző rákféléket. Nagyon sok zöldség alapú ételt és gyümölcsöt fogyasztanak.

Olasz konyha

Olasz konyha

A zöldségeket a magyar szokástól eltérően nem savanyúan, hanem nyersen egy kis olívaolajjal leöntve fogyasztják.  A fűszerek közül inkább a zöldfűszereket használják. Desszertjeik talán nem annyira gazdag, de semmiképp sem szabad kihagyni az olasz fagylaltot. Italuk közül a borok a legkiválóbbak, valamint nagyon sok változatban tudják elkészíteni a kávét. Aki csak teheti, próbálja ki az olasz konyhát, mert fantasztikus íz világa biztosan elnyeri a várt hatást.