Az új módszer lehetővé teszi az emberi szervek 3D-s mikroszkópos vizsgálatát

A svédországi Umeå Egyetem kutatói most olyan módszert mutatnak be, amellyel mikroszkopikus pontossággal tanulmányozhatók az emberi szervekben lévő specifikus sejttípusok. A módszer felhasználható a hasnyálmirigyben korábban fel nem ismert elváltozások feltárására, de más emberi szervek és betegségek tanulmányozására is.

„Ez a módszer hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan kapcsolódnak a sejtváltozások a különböző betegségekhez” – mondja Ulf Ahlgren, az Umeå Egyetem molekuláris orvoslásának professzora. A kutatók azt tették, hogy a szerveket 3D-nyomtatott mátrix használatával osztják szét, és olyan szövetrészeket hoznak létre, amelyek optimális méretűek 3D optikai képalkotáshoz. Ezeket a darabokat felcímkézhetjük, hogy lényegében bármilyen választott sejttípust vagy fehérjét megjelenítsünk. Mivel minden egyes szövetdarabnak vannak koordinátái, az egyes 3D-s képeket számítógép segítségével egy háromdimenziós kirakósba lehet összerakni, hogy ép emberi szervet alkossanak. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen méretű, nagy felbontású 3D képeket készítsünk emberi szervekről, mikrométeres pontossággal-ami kisebb, mint egy porrészecske.

Korábban nagy felbontású képeket lehetett készíteni biológiai anyagokból olyan technológia alkalmazásával, mint az optikai vetítési tomográfia és a fénylemez fluoreszcens mikroszkópia, amit a kutatók ebben a tanulmányban is használtak. Ehelyett a probléma az volt, hogy a korábbi módszerek nem kínáltak használható módot a vizsgálni kívánt különböző sejttípusok vagy fehérjék megjelölésére, például fluoreszcens antitestek használatával, amikor a mintát nagyobb léptékben vizsgálják, például egy egész szervet. Ez az a probléma, amelyet az új módszer most megoldott. Az umeo-i kutatók ezt a módszert használták az emberi hasnyálmirigy tanulmányozására.