Az újrahasznosítás célja, a szelektív hulladékgyűjtés

Az újrahasznosítás lényege, hogy általunk, az emberek által hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsuk át. Főleg azokat ide értve, amelyek ember által készítettek és nem természetes hulladékok. Az újrahasznosítás célja, hogy a Föld, különböző erőforrásait kíméljük, illetve azokkal okosan gazdálkodjunk, valamint az is, hogy a természetbe kikerülő hulladék mennyiségét drasztikusan csökkentsük.

[wp_ad_camp_1]

Ma már szinte minden város törekszik arra, hogy csatlakozzon a szelektív hulladékgyűjtéshez, illetve kímélje ivóvízét, azaz a szennyvizet ne a természetes vizekbe vezesse el.

A szelektív hulladékgyűjtés úgynevezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek kiépítésével valósul meg. A műanyag konténerek mindegyike jelöléssel van ellátva, amely alapján a szelekció megtörténhet. Azokban a városokban ahol nincsenek ilyen szigetek kialakítva, általában lehetőség van a hulladékudvarokba elszállítani az otthonukban szelektíven összegyűjtött hulladékot. Önök közül biztosan sokan emlékeznek a MÉH-re, azaz a Melléktermék és Hulladékhasznosító Vállalatra. Számtalan társadalmi akciót szerveztek papírgyűjtés, ócskavas és színesfémgyűjtés tekintetében.

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív gyűjtés nem egy új divatőrület ez már a MÉH segítségével akár 50 évvel ezelőtt is megtalálható volt Magyarországon. Újrahasznosításkor az összegyűjtött hulladékot minden esetben osztályozzák a tisztasága szerint. Megkülönböztetnek tiszta, kevert és szennyezett hulladékot. A szelektív hulladékgyűjtés során törekedjünk arra, hogy mindig a megfelelő konténerbe helyezzük ki a szemetet, hiszen ezzel megkönnyítjük a hulladékgyűjtő cégek dolgát is, akik az újrahasznosításra továbbítják háztartásunk szemetét!