Betegségek jelei a lábon

A lábfejeken és a lábujjakon megjelenő elszíneződést, duzzanatot jobb, ha komolyan vesszük, a láb egyes jelzései komoly betegségeket jelezhetnek. Az orvosi vizsgálat igazolhatja, hogy érdemes volt lábunk jelzéseire figyelni.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb cukorbeteg lábproblémák miatt fordul először orvoshoz. A lábujjakon kialakult kinövés, a bütyök és a nehezen gyógyuló kisebb sérülések cukorbetegségre figyelmeztethetnek. A betegséggel járó idegrendszeri károsodás miatt a lábak elveszíthetik érzékenységüket. Ha ütés éri a kis sebeket, elfekélyesedhetnek az anyagcserezavar miatti sejtelhalástól. A bütyök megjelenése a szűk, kényelmetlen cipőnek köszönhető, cukorbetegség esetén azonban többszörösére nő az előfordulás esélye. Megerősíti a diabétesz gyanúját, ha éjszaka hangyamászás-érzés lép fel a lábakon és tapintásra érzéketlen lesz. Ilyen tünetek mellett mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ha a lábkörmök alakja kifelé hajlik, felszíne homorú, elvékonyodik és lemezesen leválik róluk egy-egy réteg, akkor nagy valószínűséggel vashiány állhat a dolog hátterében.

A lábfej és a boka duzzanata veseproblémákat jelezhet, nefrózis szindróma esetén a vesekárosodás miatt nagy mennyiségű fehérje kerül a vizeletbe és a vérkeringésből folyadék szivárog a szövetekbe a vérfehérje csökkenése miatt. A láb dagadása estére jelentkezik, amely az éjszakai pihenés alatt mérséklődik. Ha emellett csökken a vizeletmennyiség, reggelre megduzzadnak a szemhéjak, fáradtság és étvágytalanság jelentkezik, az megerősíti a nefrózis gyanuját. A duzzadt boka vagy lábfej, ha fájdalommal jár, jelezheti a mélyvénás trombózist is. Ha valakinek gyakran kellemetlen szagú a lába, az jelentheti azt is, hogy az illető hiperhidrózisban, azaz extrém méretű verejtékezésben szenved.