Hevítőrúd, herbal stick: nikotinmentes alternatíva

Nem kell lemondanod a dohányzás szeánszáról, de nem kell mérgezned magad nikotinnal, kátránnyal, formaldehiddel, toluollal, meg vagy még 40 féle rákkeltő hatású anyaggal, Megszabadulhatsz a cigarettaszagtól, a kellemetlen lehelettől, nem sárgulnak be az ujjaid, a fogaid és kitörhetsz a nikotin okozta függőségből.  Jól hangzik, ugye?

[wp_ad_camp_1]

Mindenki által közismertek a dohányzással kapcsolatos negatív élettani hatások, és a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek hosszú sora: tüdőrák, felső légúti rákok, infarktus, stroke, cukorbetegség, érszűkület, koszorúér betegségek). Sokan a nikotint okolják ezért, de nem a nikotin az igazi felelős; a kátrány, a formaldehid, és több tucat olyan anyag szabadul fel a cigaretta égésekor, amelyek bizonyítottan rákkeltő hatásúak.

A nikotin nem a legveszélyesebb ezek között, de ez az anyag a felelős a fizikai függőség kialakulásáért. A lelki függőség a másik fontos faktora a rendszeres dohányzásnak. A dohányosnak a nikotin mellett szüksége van a dohányzással együtt járó közösségi élményre. Gondolj csak a munkahelyi cigiszünetekre, a baráti beszélgetések, sörözések alatti gondtalan pöfékelésekre! Emellett sokaknál a dohányzás szertartása, a mindennapi rutinba beivódott mozdulatok azok, amiről nem tud a függő lemondani.

Egészségünk és a környezetünkben élők egészségének a megóvása érdekében vitathatatlanul a legjobb megoldás a teljes leszokás. A nikotinmentes hevítőrud segíthet a dohányzás szeánszának a megtartásában, de mindezt dohány és nikotin nélkül.

Bizonyára te is találkoztál már olyan ismerőssel, rokonnal, aki a hagyományos dohányzásról váltott a hevítőkészülékek használatára (IQOS, IBuddy, stb). Sajnos a legtöbb esetben a hevítőrúd, amit a készülékbe helyezve fogyasztanak nikotint és dohányt tartalmaz. Habár a hevítőkészülékek és hevítőrudak használata kevésbé káros, mert a használatuk közben nincs égési folyamat, így nem jutnak a fogyasztó szervezetébe rákkeltő anyagok, de a nikotin miatt erősen addiktív hatásúak. A 300 Celsius fokra hevített töltetekből aromás gőz és pára szabadul fel, azt lélegzi be a fogyasztó.

A megoldást a dohánytermékek kiváltására a dohánymentes és nikotinmentes hevítőrudak jelenthetik. Ezekben nincsen dohány, így nem tartalmaznak nikotint. A dohányt a gyártók teafűvel, növényi eredetű glicerinnel, természetes aromákkal pótolják. Furcsán hangozhat, hogy tealevélből készülnek, de a hagyományos dohánytermékek ízét utánzó változatokon túl ízesített, mentol, kávé, vagy akár tucatnyi gyümölcsös ízből válogathatnak már a leszokni vágyók. A hevítőrudak például a hevitorudas.hu webshopban megvásárolhatóak, már 8-10 márka (Anita, Heabal, Genmist, TQS, Darlings, Healcier, stb.) 10-12 különféle ízesítésű terméke rendelhető. Az intenzívebb ízek kedvelőinek a blast típusú, vagy más néven pattintós hevítőrudakat is kínál a webshop.

A hevítőrudak nem tartalmaznak nikotint, nem okoznak fizikai függőséget, így alkalmasak lehetnek a teljes leszokáshoz vezető első lépésének.

A hevítőrúd elnevezés mellett a  herbal heets, herbal stick, vagy heat not burn stick nevek is ismertek. Nem kell megijedni, mindegyik elnevezés ugyan azt a terméket jelenti.

A dohány- és nikotinmentes hevítőrudak a jelenlegi törvények és jogszabályok alapján nem minősülnek dohányterméknek és jövedéki terméknek, így azok szabadon forgalmazhatóak hagyományos boltokban és webshopokban is. A hevitorudas.hu webáruházban viszonteladók jelentkezését is várják.