Betekintés az új antibiotikumok keresésébe

Az Oklahoma Egyetem, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center és a Merck & Co. együttműködő kutatócsoportja a Nature Chemical Biology folyóiratban közölt egy cikket, amely foglalkozik az új antibiotikumok felfedezésében mutatkozó hiányosságokkal.

[wp_ad_camp_1]

„Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok gyors terjedése a klinikákon kihívást jelent a modern orvostudományunk számára, és az antibiotikumok felfedezésének hagyományos megközelítései nem hoznak létre új gyógyszereket, amelyek az antibiotikumokkal szemben rezisztens fertőzések kezeléséhez szükségesek” – mondták a kutatók. „A jelenlegi COVID-19 járvány tovább súlyosbítja ezt a problémát, mert az intenzív osztályon lévő betegek különösen ki vannak téve az ilyen fertőzéseknek. Csapatunk új eszközök kidolgozásán dolgozik, amelyek irányítják az új antibakteriális szerek felfedezését és optimalizálását.” Egy kutató hozzáteszi, hogy az antibiotikum-rezisztencia növekvő gyakorisága jelentős egészségügyi kihívást jelentett, és innovatív megoldások nélkül fokozatosan romlik.

„Különösen a gram-negatív kórokozók jelentenek mind biológiai, mind kémiai kihívásokat, amelyek gátolják az új antibakteriális gyógyszerek felfedezését” – mondják. „E kihívások eredményeként az intenzív szűrések kevés sikerhez vezettek, rámutatva arra, hogy új megközelítésekre van szükség a kémiai tér olyan régióinak azonosításához, amelyek kifejezetten relevánsak az antibakteriális gyógyszerek felfedezésében.” A cikkben a kutatócsoport áttekintést nyújt a probléma felismeréséről, és általános megközelítést vázol fel a kutatók és a tudósok számára annak kezelésére. „Az általános cél egy robusztus keminformatikai eszközök kifejlesztése a gram-negatív permeáció és a kiáramlás előrejelzésére, amelyek felhasználhatók az orvosi kémiai és az antibakteriális felfedező könyvtárak tervezéséhez” – mondták.