Bizonyos gének növelik az elhízás kockázatát, de védenek a betegségekkel szemben is

Az elhízással élő emberek vérében egészségtelen glükóz- és lipidszintek, valamint magas vérnyomás tapasztalható. Ennek eredményeként jobban veszélyeztetik őket a szív- és érrendszeri és anyagcsere-betegségekkel szemben. De a tudósok megfigyelték, hogy az elhízással élő emberek 45% -ának egészséges vérnyomása, valamint glükóz- és lipidszintje van, ezért nem biztos, hogy nagy a betegség kockázata.

[wp_ad_camp_1]

Az elhízott emberek ezen csoportjának egészségességének okát rosszul értették, de most egy kutatócsoport – a koppenhágai egyetem és a New York-i Sinai-hegyi Icahn Orvostudományi Egyetem tudósai vezetésével – számos géneket vizsgáltak, amelyek mind a testzsír megnövekedett szintjéhez kapcsolódnak, mind pedig védelmet nyújtanak az elhízás egyes negatív egészségügyi hatásai ellen. Az eredményeket a Nature Metabolism folyóiratban tették közzé. Tuomas Kilpeläinen, a koppenhágai egyetem Novo Nordisk Alapvető Metabolikus Kutatási Központjának (CBMR) docense szerint a megállapítások új megvilágításba helyezik a biológiát, amely elválaszthatja a testzsír magasabb szintjét a cukorbetegség és a szívbetegség magasabb kockázatától.

„Úgy tűnik, hogy az azonosított gének az egészségünk javát szolgálják azáltal, hogy hozzájárulnak az egészséges zsírszövet fenntartásához. Néhány gén célpontokat kínálhat olyan új terápiák kifejlesztésére, amelyek csökkentik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát a zsírszövetünk egészségének javításával.” mondja Tuomas Kilpeläinen. A tudósok több százezer ember adatainak elemzésével hozták létre a testzsír- és betegségkockázati mutatóikat. A genom 62 szakaszát azonosították, amelyek mind a testzsír magas szintjével, mind a kardiometabolikus betegségek alacsonyabb kockázatával szignifikánsan összefüggenek.