Biztosan elég fehérjét fogyasztasz?

Szervezetünk tápanyagigényét rengeteg minden befolyásolja. Elsősorban az anyagcsere, ám olyan tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni, mint a fizikai aktivitás, vagy épp az aktuális stressz szintünk.

Nem nehéz belátni, hogy milyen könnyen előfordulhat, hogy valamiből a szükségesnél kevesebbet – vagy épp többet – fogyasztunk, azonban amikor ennek látható, vagy érezhető tünetei vannak, akkor mindenképpen változtatni kell. A legnagyobb problémákat a szénhidrát, illetve a fehérje mennyisége okozza. Előbbi esetében általában az az eset áll fenn, hogy a szervezet számára szükséges adagnál rendszeresen magasabb adag kerül elfogyasztásra, ilyenkor a legjellemzőbb tünet a hízás. A szénhidrát felesleg elsősorban zsír formájában raktározódik el, ezt a folyamatot megállítani azonban csak komoly diétával és rendszeres testmozgással lehetséges. Jóval érdekesebb kérdés azonban a szükséges fehérje mennyisége.

Izmaink legfontosabb építőköveként létfontosságú ugyanis, hogy ne szenvedjünk belőle hiányt. Nem csupán az izomtömeg növelése lehetetlen így, hanem a már meglévő megtartása is. Azonban az, hogy kinek pontosan mennyi az ajánlott adag, azt számtalan tényező együttes eredménye adja. Óriási különbség van például egy irodai dolgozó és egy nehéz fizikai munkát végző ember között. Előbbi esetében nagyjából egy gramm fehérje elegendő testsúly-kilogrammonként naponta,- azaz egy átlagos férfi szükséglete körülbelül 70-90 gramm -, míg utóbbinál ez akár két-három gramm is lehet. Az aktív sport – főképp a testépítés és az erőemelés – szintén jelentősen megnöveli szervezetünk fehérje igényét. Emiatt egyetemesen használható, mindenki számára pontos egyenlet nem igazán létezik, csak nagyjából alkalmazható, hozzávetőleges értékek. Mindenkinek egyénileg kell kikísérletezni, hogy pontosan mekkora adagra van szüksége a szervezetének, és ha szükséges, akkor folyamatosan finomhangolni az adagokat.