Blogot írnál? Így kezdj bele!

Az elmúlt két évtized alapjaiban változtatta meg az olvasási – és az írási szokásainkat -. Az ezredforduló előtt még nem igazán létezett más a papíralapú megoldásokon kívül, így a nyomtatott könyv – és sajtó – szolgáltatta az alapanyagot az olvasáshoz, a papír és a ceruza pedig az íráshoz.

Aztán a kétezres évek elején szép lassan elkezdett terjedni a számítógép használat, ezzel párhuzamosan pedig egyre több háztartásban lett elérhető a világháló. Ez a folyamat eleinte lassan növekedett, ám a költségek esésével egy hirtelen terjedés történt, mára pedig már szinte mindent digitálisan intézünk. Így nézünk filmeket, sorozatokat, így levelezünk, így fizetjük a számlákat, sőt még a hagyományos könyveket is egyre inkább kiszorítják az ebook olvasók. A fejlődés – vagy ha úgy tetszik, akkor a változás – pedig az írást sem kímélte. Ma már kevesen írnak hagyományos naplót, az emberek nem igazán vetik papírra a gondolataikat, de még a recepteket is inkább fotózzuk, vagy bepötyögjük telefonunkba. A személyesen gondolatainkat elsősorban már nem saját magunknak jegyezzük fel, hanem megosztjuk a nagyvilággal. Akik csak néha-néha teszik ezt, azok általában egy bejegyzés formájába valamelyik közösségi oldalon, akik pedig a rendszeresség hívei, azok előbb, vagy utóbb elkezdenek blogot írni.

Hiszen mi sem egyszerűbb ennél ma már. Megszámlálhatatlanul sok blogszolgáltató elérhető, a legegyszerűbbtől kezdve – ahol tényleg két kattintás létrehozni saját oldalunkat – a bonyolultabbakig mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelőt. Azonban ha a nagyvilág elé tárnánk a gondolatainkat, akkor jó, ha pár alap dologra odafigyelünk, mielőtt belevágnánk, főképp akkor, ha hosszú távon pénzt is szeretnénk keresni a hobbinkkal. Az egyik ilyen, hogy készüljünk fel arra, hogy a minőségi blogolás sok időbe telik. Mindenképpen alaposan fontoljuk meg oldalunk témáját és ahhoz mérten igyekezzünk mindig releváns témákkal foglalkozni, hogy az érdeklődők tudják, hogy mire számíthatnak, ha rendszeresen látogatják az oldalunkat. Nyugodtan számoljunk úgy, hogy egy-egy jól megírt, 5-600 szavas cikk megírása akár több óra is lehet, hisz sokszor kutatómunka előzi meg, és lektorálás követi az írást magát. Tartsuk észben azt is, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha elkötelezettek vagyunk a téma iránt. Egy blog felfuttatása ugyanis hosszú folyamat – akár évekbe is telhet, mire valóban kereshetünk vele -, addig pedig gyakorlatilag ingyen áldozzuk fel a szabadidőnket. Fontos tehát, hogy kitartóak legyünk, és megbízhatóan, minőségi tartalmat állítsunk elő. Ha ez a kettő megvan, akkor megtettünk mindent a siker érdekében.