Csapatépítő tréning: mikor és milyen formában van értelme?

Nagyjából a semmiből bukkant fel, de pár év alatt máris óriási hagyománya van – elsősorban az irodai, fehérgalléros munkahelyeken – a csapatépítő tréningeknek. Sokan azonban ha meghallják ezt a kifejezést, rögtön feláll a szőr a hátukon, hisz semmire sem vágynak kevésbé, mint hogy még a szabadidejüket is a munkatársakkal töltsék.

Sőt, tulajdonképpen mi értelme egy ilyen programnak, főleg, ha csak évente egy-két alkalommal rendezik meg? Vagy nagyon is fontos és az eredményéből hosszú távon profitálhat nem csak a cég, de az ott dolgozók is? Nos, a helyzet az, hogy a csapatépítő tréning, amennyiben jól kivitelezett, akkor bizony roppant hasznos tud lenni. A csavar a dologban az, hogy bár első ránézésre mi sem tűnik egyszerűbbnek, mint összehozni egy ilyen délutánt a kollégákkal, úgy leszervezni, hogy mindenki jól érezze magát és még eredménye is legyen, közel sem gyerekjáték. Egy jó csapatépítő tréningnek ugyanis nem az a lényege, hogy összeüljenek a kollégák pár üveg bor társaságában és trécseljenek egy jót, hanem – ahogy a neve is mutatja – az, hogy a munkatársakból egy erős(ebb) egységet, összetartó csapatot kovácsoljon. Ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, rengeteg tényező szükségeltetik, és számos olyan hiba van, ami ezt alapjaiban akadályozza.

Elsődleges elvárás egy ilyen tréning kapcsán, hogy az elejétől a végéig jól megszervezett legyen és egy célravezető forgatókönyvre épüljön az egész nap. Ehhez általában különböző feladatokat vetnek be a szervezők, amelyeknél azonban nagyon kell ügyelni arra, hogy a klikkesedést már csírájában elfojtsák, és hogy a feladatok egyike sem lehet kellemetlen – senki számára -. Ugyancsak lényeges, sőt, talán az egyik legfontosabb, hogy mindenki részt vegyen a programon, különös tekintettel a vezetőségre. Mivel az összetartást és a csapatmunkát erősíti, ha ebből sokan kimaradnak, akkor pont a lényegi része veszik el. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha csak az alkalmazottak vannak jelen. Egy ilyen tréning ugyanis növeli az elköteleződést a vállalat iránt – ahogy az is, ha a kollégák nem csak munkatársak, hanem barátok is -. Emiatt aztán kardinális kérdés, hogy ebben az osztályvezetők, de a magasabb beosztásúak is részt vegyenek. Mindent összevetve jól látszik, hogy egy ilyen esemény megszervezése nem egyszerű, éppen ezért sokszor célravezető egy szakembert megbízni azzal – legalább az első egy-két alkalommal -, hogy hozza tető alá, profi módon.