Csicsóka, avagy egy zsírégető és bőrszépítő zöldség

A csicsóka egy olyan zöldség, melyről biztosan hallottál már Te is, de vajon kóstoltad is? Bizony érdemes vele színesíteni az étrendedet, hiszen általa igazán különleges ízvilágot csempészhetsz a hétköznapjaidba, sőt élvezheted számos előnyét, pozitív élettani hatásait is. Ma már pedig nem csak a piacon, hanem a legtöbb nagyobb üzletben is könnyedén beszerezhető, sőt egy kisebb kertben különösebb gond nélkül termeszthető is.

[wp_ad_camp_1]

A csicsókagumónak a burgonyánál akár hatszor is nagyobb a rosttartalma, így fokozza a laktató hatást, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, béta-karotint, B1-B2-vitamint és C-vitamint is. A burgonya mellett és az helyett fogyasztható, az elhízottak és a cukorbetegek diétájába is remekül beilleszthető, sőt a betegek számára külön javasolt is a fogyasztása.

Csicsóka

Csicsóka

A csicsóka tehát a krumplihoz hasonló mértékben laktat, de nem hizlal, hanem épp ellenkezőleg, segít a fogyásban. A benne található szénhidrát ugyanis inzulin formájú, ami kellő energiát ad, de közben nem emeli meg hirtelen a vércukorszintedet. A csicsóka rendkívül magas rosttartalma által pedig segíti az anyagcserédet és így a fogyásodat is. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy folyadékpótlás helyes legyen. Érdemes fokozatosan beiktatnod az étrendedbe, ha szeretnéd általa megelőzni a gázképződést.

A csicsóka olyan, kifejezetten értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a bőrszépítő hatású béta-karotin, illetve mint már említettük: a C-vitamin, sőt több B-vitamin, kalcium, kálium, cink és foszfor van benne, mint bármely más zöldségben. Amit még mindenképp fontos megemlíteni, hogy a tápcsatornán áthaladva támogatja a hasznos bélbaktériumok szaporodását is, ami által megelőzi az emésztési problémákat, erősíti az immunrendszert és szépíti a bőrt. Megéri fogyasztanod, tedd próbára bátran!