Delfinek és bálnák az Adrián?

A ceteket és a bálnákat képzeletünk a távoli óceánokkal köti össze. Azonban ezeknek a hatalmas élőlényeknek számos képviselője fordul elő a Földközi-tengeren, sőt, az Adrián is. Bár nem a legnagyobb, 20 métert is meghaladó testhosszával és akár 50 tonnás súlyával a nagy ámbráscet az egyik legnagyobb földi élőlény.

A jellegzetes, hatalmas, szinte derékszögben hajló fejéről jól azonosítható óriás a cetvadászok kedvelt zsákmánya volt. Melville regényének főhősét, Moby Dick-et is egy ámbráscetről mintázta meg. Ez a gigantikus ragadozó hatalmas tintahalakra vadászik, a legnagyobb tintahal, amit valaha egy ámbráscet gyomrában találtak, 186 kg súlyú volt és tíz méteres karokkal rendelkezett! Az ilyen zsákmányért a cet akár egy kilométer mélyre is lemerül. A nagy bálnafajok közül talán ez a leggyakoribb, és az egyetlen, amely bizonyítottan megjelent már az Adrián. Ha hajónkról hatalmas hát vonalait pillantjuk meg a víz felszínén, melyből 3-4 méter magasra vízpára lövell, tudhatjuk, hogy egy nagy ámbráscettel hozott minket össze a szerencse.

Delfinek

Delfinek

Ezen az impozáns fajon kívül egyedül a csukabálna kerülhet szemünk elé az Adrián, már ami a bálnaféléket illeti. Ez az állat a méretskála másik végén helyezkedik el, testhossza csupán 8-10 méter, súlya nem éri el a 2 tonnát. Hátán feltűnő, hátrahajló uszonyt visel, háta sötét színű, hasa világos. Sziláival apró rákokat szűr ki a vízből, de kisebb, csapatokban úszó halakat is elfog. Sokkal valószínűbb, hogy delfinekkel találkozunk az Adrián. Két nagyobb fajuk a palackorrú delfin és a Risso-delfin. Mindkettő 3-4 méter hosszú, de utóbbi feje feltűnően gömbölyded, így különböztethető meg legjobban palackorrú társától. Náluk ritkább a jóval kisebb közönséges delfin, amely ritkán nő 2,5 méternél hosszabbra.