Digitális rajzolás? Így kezdj neki!

Aki tehetséges rajzoló, annak előbb-utóbb elérkezik az a pillanat, hogy kacérkodni kezd a digitális alkotás világával. Ám mára már annyira nagy a választék, hogy a döntés nehézsége sokakat elrettenthet, arról nem is beszélve, hogy egy rosszul megválasztott eszköz akár örökre elveszi a kedvét az embernek a rajzolástól.

Először is szögezzük le, hogy a papíralapú rajzolás (vagy festés) egy teljesen más műfaj, és azt a fizikai érzést a digitális verzió soha nem fogja visszaadni. Ezzel együtt villámgyorsan megszokható, ám ehhez az kell, hogy a számunkra legideálisabb rajztáblát vásároljuk meg. Ezeknek a tábláknak két fő csoportja létezik: a kijelzővel rendelkező, illetve a kijelző nélküli rajztáblák. Előbbiek tulajdonképpen úgy néznek ki, mint egy szokványos táblagép, amire a hozzáadott ceruzával rajzolni tudunk. Utóbbiak, azaz a kijelzőt nem tartalmazó változatokat minden esetben számítógéphez, vagy laptophoz kell csatlakoztatni és – egy elsőre nagyon furcsa és szokatlan módon – úgy kell őket használni, hogy az asztalon előttünk vakon rajzolunk, miközben a monitoron szemben tudjuk szemmel követni, hogy mit is alkotunk.

Egyértelműnek tűnik, hogy a kijelzővel rendelkező megoldás egy jóval kényelmesebb választás, főképp, mert ma már léteznek olyan rajztáblák is, amik önmagukban is használhatóak, azaz nem kell számítógéphez csatlakoztatni őket, mert ugyanúgy rendelkeznek belső tárhellyel, grafikai processzorral és minden egyéb perifériával, ahogy egy asztali PC is. Ezeknek gyakorlatilag csak egyetlen hátrányuk van: az áruk. Persze az sem mindegy, hogy mekkora méretben gondolkozunk (pontosabban hogy mekkora méret a kényelmes számunkra), mert 13 hüvelykes képátlótól egészen 22-24 hüvelykig választhatunk, míg azonban egy korrekt minőségű, kijelzővel nem rendelkező rajztáblát már akár 30-50 ezer forintért haza vihetünk, addig egy komplett, önmagában használható nagyméretű kijelzősért akár egymillió forintot is fizethetünk. Érdemes tehát nagyon átgondolni, hogy mire használnánk pontosan a masinát és annak megfelelően dönteni a pontos típusról, lehetőség szerint pedig vásárlás előtt egy erre szakosodott üzletben próbáljuk is ki, hogy milyen használat közben a kinézett rajztábla.