Milyen matracot válasszunk?

Egészségünk egyik meghatározó tényező a pihentető alvás. Fontos, hogy az egyéni igényeinknek megfelelő mennyiségű (nagyjából 7-8 órányi) pihenés mindennap meglegyen, és persze az sem mindegy, hogy milyen időpontban fekszünk le, hisz régóta közismert, hogy a legideálisabb az, ha még éjfél előtt álomra hajtjuk a fejünket.

Ugyancsak oda kell figyelni a megfelelő hőmérsékletre (ami bőven elég, ha 20 Celsius fok környékén van), a páratartalomra, illetve arra, hogy a pihenést lehetőleg semmi se zavarja, se fények, se hangok az éjszaka folyamán. Életünk közel harmadát alvással töltjük, így nem meglepő, hogy sokan nagy gondot fordítanak a megfelelő méretű és kinézetű ágy kiválasztására, ám gyakori hibaként a matrac már nem kap akkora hangsúlyt a vásárlásnál, holott az a fekvőhely legfontosabb eleme.

Mire érdemes tehát figyelni matrac vásárlásnál? Nos, az igazság az, hogy nem is kell túl sok tényezőt vizsgálni, azt a keveset, ami mégis fontos, azt viszont megéri, hisz utána évekig azon hajtjuk álomra a fejünket. Elsőként nézzük a méretet: mindig úgy gondolkodjunk, hogy a saját magasságunknál legalább 20 centivel nagyobb legyen a fekvőfelület. Bizony, ha nagyon magas vagy, akkor nem lesz egyszerű dolgod, ám a jó hír, hogy egyedi méretekben is lehet gyártatni – hidd el, megéri a befektetést -. Szélességnél sem érdemes spórolni, ha ketten alszotok, akkor minimum egy 160 cm-est válasszatok. Amin a legtöbben elakadnak, az a matrac keménysége. Ezt azonban felesleges túlgondolkodni, egyszerűen csak azt kell megvenni, amelyik kényelmesnek tűnik. Ne legyen túl puha, mert az nem tart eléggé, de a túlságosan kemény sem lesz jó hosszútávon. Ha más miatt nem is, ennek eldöntéséért sajnos kötelező élőben is letesztelni a matracot, hisz mindenkinek más a kényelmes.