Drágább használt, vagy olcsóbb új autó? Melyik éri meg jobban?

Az emberek legnagyobb része – egy szerencsés rétegtől eltekintve – általában úgy vásárol autót, hogy adott egy rendelkezésre álló keret és abból megpróbálják kihozni a lehető legjobb megoldást.

Sok esetben ez alig pár százezer forint, ám néhanapján megesik az is, hogy a büdzsé pont a határán van annak, amiből már akár vehetnénk egy új autót is, igaz nem feltétlen azt a márkát – és típust – amit mi szeretnénk és főképp nem azzal a felszereltséggel, ami rég áhított vágyunk. Ilyenkor aztán ott a dilemma, vajon mivel is járunk jobban. Egy jó állapotú három-négy éves használttal, ami pont olyan, amilyet szeretnénk, vagy inkább válasszuk a vadonat újat, amit mi hozunk ki a szalonból, ám kompromisszumokkal? Nos, ezt eldönteni nem a legegyszerűbb, hisz kétségtelenül mindkettőnek megvan a maga előnye és a hátránya, ráadásul az egyik legfőbb érv a legnehezebben befolyásolható is egyben.

Ez ugyanis nem más, mint az érzelmeink. Ha tudjuk jól, hogy milyen autót szeretnénk, mi után áhítozunk már régóta, akkor nagyon nehéz lesz meggyőzni magunkat arról, hogy egy kevésbé jól felszerelt – vagy másik márkájú – is megteszi. Persze, megteszi, ez vitathatatlan, ám egész egyszerűen nem azt akarjuk megvenni. Jellemzően ilyenkor egy jól felextrázott, prémium márka egyik modellje az, amit szeretnénk birtokolni. Ilyenkor – ha mégis megpróbálkozunk észérvekkel meggyőzni magunkat -, akkor jó, ha szem előtt tartjuk, hogy egy prémium az használtan is prémium marad és a fenntartása sosem lesz olcsó. Az új autóra ezzel szemben ott van jó pár év garancia, és a tudat, hogy minden hibájáról tudni fogunk, nem úgy, mint egy használt autó esetében, aminek az előélete mindig egy kérdőjel. Ha mégis ez utóbbi mellett döntünk, akkor vásárlás előtt mindenképpen vigyük el szakszervizbe egy alapos átvizsgálásra – sőt, akár kérjünk másodvéleményt is -, és próbáljuk meg a kínálatból kiválasztani a leginkább megbecsült példányt.