Dubrovnik bemutatása

A horvátországi Dubrovnikot, régi olasz nevén Raguzát, Dalmácia gyöngyszemének tartják. Minden évben több százezer turista keresi fel, világszerte ismert és rendkívül népszerű üdülőhely. Éghajlata mediterrán, forró nyárral, meleg tavasszal és ősszel, nagyon enyhe téllel.

[wp_ad_camp_1]

A hó nagyon ritka a városban télen. Már az ókorban is lakott volt, az igazi fejlődése azonban a középkorban indult meg, először Bizánc, majd Velence, később a Magyar Királyság fennhatósága alatt állt. Később Raguzai Köztársaság néven önálló állam volt, majd az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alatt állt. A két világháború között a Szerb-horvát-szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része. 1991-től a független Horvátország fennhatósága alá került, a délszláv háborúban komoly károkat szenvedett, azonban mára teljes felújították és ismét régi pompájában tündököl. Dubrovnik, Horvátország egyik leglátogatottabb városa a nyáron, ezért komoly turista forgalomra kell számítani.

Dubrovnik

Dubrovnik

Népszerűsége miatt a drágább helyek közé tartozik Dalmáciában. Legfőbb látványossága a régi óváros, amely lenyűgöző szépségű épületeivel csodás látványt nyújt. Érdemes felkeresni a Sponza palotát, a Rektori palotát, megnézni a Harangtornyot, a Városházát és a városban található erődöket. Nyáron egymást érik a fesztiválok, ahol mindenki megtalálja a számára érdekes szórakozási lehetőséget. Dubrovnik strandjai gyönyörűek, melyek közül a legnépszerűbb a Copacabana.