Ecet a kertben

Tudjuk, hogy az ecet a háztartásban több mindenre felhasználható, használata biztonságos, könnyen beszerezhető (általában minden konyhában megtalálható), nem beszélve arról, hogy elérhető áron megvásárolhatjuk. Felhasználhatjuk a kertben is, noha trágyázni ugyan nem tudjuk vele a talajt, de némiképp gyomirtóként használjuk.

[wp_ad_camp_1]

A háztartási ecet megégeti a gyomfélék tetejét, de semmilyen hatást nem fejt ki a gyökérzetre. Használatával késleltethető a gyomok növekedése, de károsíthatja az évelőket vagy éppen a zöldségeket is. Ezért leginkább kisebb, egyéves gyomokra van hatással, egyébként jobb, a rég bevált módszer: ha kiássuk vagy gyökerestől kihúzzuk a gyomokat. Az ecet a vágott virágok felfrissítésére is jól használható. Ilyenkor minden liter vízhez adjunk 2 evőkanál ecetet és 1 teáskanál cukrot.

Alkalmas továbbá a hangyák elriasztására. Ahhoz, hogy a nem várt helyekről elűzzük a hangyákat, permetezzünk ecetet az ismert vonulási útvonalukra, vagy az ajtó- és ablakkeretek köré.

A téglára vagy mészkőre lerakódott vízkövet is eltávolíthatjuk az ecet segítségével. Készítsünk 1 rész víz és 1 rész ecet keverékéből permetet, permetezzük az adott felületre és hagyjuk, hogy megtegye a hatását.

Ecet a kertben

Ecet a kertben

Megtisztíthatjuk a rozsdától a kerti szerszámainkat, kerti csapokat, ha éjszakára hígítatlan ecetbe áztatjuk.

Ha védeni szeretnénk a macskáktól a kertünket, vagy távol szeretnénk tartani őket a gyermekeinknek készített homokozótól, akkor ezeken a helyeken permetezzünk szét ecetet, így távol tarthatjuk a macskákat, mivel nem szeretik az ecet szúrós szagát.

Házőrző kutyánkból áradó nem éppen kellemes szagokat is megszüntethetjük az ecet segítségével, ha az állat szőrét bedörzsöljük higított ecettel, majd tiszta vízzel leöblítjük a szőréről.