A konnektor javítása szakszerű munkát igénylő feladat

A konnektor javítása olyan munka, mely gyakorlott szakembert igényel. Az otthon szerelt és javított konnektor általában nem megfelelő, és nem biztonságos. Ha javításra szorul a konnektor, a legjobb, ha villanyszerelőt hívunk.

A konnektor javítás nem túl bonyolult, de veszélyes lehet, ha nem a megfelelő tudással rendelkező személy végzi el és nem a megfelelő eszközökkel. Biztonságos körülmények szükségesek a konnektor javításához, ezért otthoni szerelése házi módszerekkel szigorúan tilos. Nagyon fontos, hogy csakis szakképesítéssel és gyakorlattal rendelkező alany javítsa meg az elromlott konnektort.

A javítás első lépése az áramtalanítás a megfelelő biztosító lekapcsolásával, hogy feszültségmentes felületen történjen a munkavégzés. Ha rendelkezünk osztott biztosítéktáblával, akkor elegendő csak a szerelésre vonatkozó részáramkört megszakítani, de a legbiztonságosabb, ha a szerelés idejére lekapcsoljuk a főbiztosítékot. Ha a biztosítéktábla olyan helyen található, ahol mások is hozzáférhetnek, akkor mindenképp állítsunk valakit a biztosítéktábla mellé a szerelés idejére, nehogy valaki visszakapcsolja az áramot.

Konnektor javítás

Konnektor javítás

Ha áramtalanítottunk, akkor a következő lépés a konnektor javítása során, a falon kívüli fedő rész eltávolítása. Ehhez szükség van egy 4-5 mm széles fejű csavarhúzóra, melynek segítségével a csavarok eltávolíthatóak, a fedő rész levehető és hozzá lehet férni a konnektor belsejéhez.

Ha kijött a konnektor a falból, akkor meg kell lazítani a két oldalsó csavart, hogy vissza lehessen helyezni. Ha viszont cserére van szükség, akkor ügyelni kell a drótok megfelelő bekötésére. A fázis mindig fekete szigetelésű, a nulla kék, a védőföldelés pedig sárga, zöld vagy sárga-zöld csíkos. Ha végeztünk a szereléssel vissza kell csavarozni a műanyag borítást.

A javítás során a legfontosabb a körültekintő odafigyelés. Fontos, hogy a szerelés ideje alatt ne tartózkodjon a közelben gyerek vagy háziállat, elég, ha a javítást végző önmagára tud figyelni, nem még másokra is.