Édes ízesítők a cukor helyettesítésére

Ma már szinte népbetegségnek számít a diabétesz. Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség egyaránt komoly odafigyelést és életmód-váltást igényel. Akit utolér ez a kellemetlen helyzet, főleg, ha édes szájú, talán először arra gondol, hogy vajon milyen lehetőségek vannak a cukor helyettesítésére? Mit lehet enni, és mi az, ami kerülendő? Természetes, vagy mesterséges helyettesítő anyagot használjunk?

Először is, tegyük tisztába, mi a különbség a két betegségtípus között. Alapjában véve, sejtjeink egyik legfontosabb energiaforrása a cukor, pontosabban a glükóz (a szőlőcukor). A szervezet a cukrot a hasnyálmirigy által termelt inzulin segítségével dolgozza fel. A test fő cukortároló szerve a máj. Amellett, hogy tárolja a szükséges glükózt, szükség esetén elő is állítja, szinten tartva ezzel a megfelelő vércukor-szintet. Amikor azonban ebben a folyamatban valami zavar keletkezik, a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a véráramban. Az is előfordulhat, hogy a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni – ekkor beszélünk 1-es típusú diabéteszről. A másik eset, amikor a sejtek nem képesek befogadni a szükséges glükózt – ez a 2-es típus jellemzője. Mindkét esetben segítségre szorul a szervezet, a megszokott formában elfogyasztott cukor helyettesítésére van szükség.

Hogyan, és mivel válthatjuk ki a hagyományos cukrot? A természetes cukrok közül a szőlőcukor, vagyis a glükóz, illetve a gyümölcscukor, más néven a fruktóz az ún. legegyszerűbb cukrok, felépítésük alapján. Sokáig úgy tartották, hogy a fruktóz javasolt cukorbetegség esetén. Fontos tudni, hogy ez a cukortípus túlzott fogyasztás esetén vérzsírrá alakul, ami növeli az elhízás esélyét. A természetes alternatívák esetén meg kell említeni a nyírfacukrot, idegen nevén a xilitet. Ez a megoldás okozhat kellemetlen hatásokat, puffadást vagy hasmenést. Hasonló a xilithez az eritrit, amely szintén a cukoralkoholok közé tartozik. Az eritrit nincs hatással a szénhidrát-anyagcserére, ideális megoldás a cukorbetegek számára. Az eritrithez hasonlóan a sztívia is természetes alapú édesítő. Édessége a cukorénál közel 300-szor erősebb. A mértékletes cukorfogyasztásra azonban egészségünk megóvása érdekében mindünknek figyelni kell.