Egyél és igyál a hófehér fogakért!

Ha nem szeretnél mesterséges fehérítést kérni a fogorvosnál, sokkal inkább a teljesen természetes megoldások híve vagy, akkor se nincs gond, hiszen némely étel és ital hozzásegít a fehérebben ragyogó mosolyhoz. Most lássuk, melyek ezek az ételek, italok!

[wp_ad_camp_1]

A zöld és a fekete teában polifenolok vannak, melyek lassítják a baktériumok képződését a szájüregben, ezáltal pedig gátolják a lepedék kialakulását. Akik naponta tízszer egy percig fekete teával öblögettek, sokkal kevesebb lepedéket produkálnak, mint társaik, de még a lepedék mérete is ragadóssága is csökkent.

A sajt szintén segítségedre lehet. Egy tanulmány arról tesz tanúbizonyságot, hogy a cheddar sajt a 12-15 évesek körében csökkenteti a száj savszintjét azokhoz képest, akik cukormentes joghurtot vagy egy pohár tejet vettek magukhoz a kísérlet során. A felmérésben részt vevő diákok étkezés után vízzel öblítették ki a szájukat, majd utána megmérték a szájuk pH-értékét. Ebből kiderült, hogy a sajtevőknél minden mérés alkalmával jelentősen csökkent az adat.

Hófehér fog

Hófehér fog

A mazsola egy olyan édes finomság, ami nem tartalmaz szukralózt, vagy olyan cukrot, mint amit a süteményekhez használunk. Az utóbbi kategóriába tartozó cukrok köztudottan elősegítik a baktériumok fogak felszínéhez való tapadásának a folyamatát. A mazsola viszont számos olyan növényi eredetű vegyület forrása, melyek elpusztítják a lepedékgyártó bacikat.

Talán nem is meglepő, de a ropogós zöldségek és gyümölcsök ugyancsak segítségedre lehetnek. Az erőteljes rágást megkövetelő zöldségek és gyümölcsök a rengeteg vitamin és ásvány mellett még a szájüreg egészségének megőrzésében is segítségedre lesznek. A rágás ugyanis akadályozza a lepedékképződés folyamatát, sőt egyenesen tisztító mechanizmusként működik. Ha tehát eddig nem fogyasztottál volna kellő mennyiségű zöldséget, akkor hajrá!