El Mirador piramisai

A modern és az ősi piramisok számos formában és méretben léteznek. A legnagyobb piramis meghatározása érdekében összehasonlíthatjuk például a magasságukat. A 260 méter magasságban fekvő Transamerica piramis minden bizonnyal komoly jelölt lenne erre. Számos nagy piramis azonban nagyon nagy talapzattal rendelkezik, de nem túl magas. Ennélfogva a legmegfelelőbb mérés valószínűleg a piramis térfogata.

[wp_ad_camp_1]

El Mirador egy maja nagyváros volt, amely Kr. E. körülbelül a 6. században virágzott, és a Kr. U. 1. század között a valószínűleg több mint 8000 lakosú csúcsot ért el. Néhány évszázados időszak után további építkezéseket folytattak itt, amíg a város a 9. század végén elhagyatottá vált. A romokat 1926-ban fedezték fel, de kevés figyelmet kapott a távoli elhelyezkedés miatt, Guatemala északi dzsungelében. Ma a helyet nagyrészt trópusi dzsungel borítja, és az El Mirador két legnagyobb szerkezete, az „El Tigre” és a „La Danta” komplexum két nagy domb benyomását keltik.

El Mirador piramisa

El Mirador piramisa

A La Danta komplexum számos platformból áll. A legalacsonyabb része 310 – 590 méter, magassága 7 méter, és egy sor épületet támogat. A következő platform kb. 190 x 240 méter, és további 7 méterre emelkedik. Ezen felül egy másik, 21 méter magas emelvénye van, amely három piramis tetején áll, amelyek közül a legmagasabb 21 méter magas. 70 méterre a Danta komplexum valamivel magasabb, mint az El Tigre (kb. 55 méter magas), bár a La Danta magába foglal egy alacsony, természetes hegyet. Egyes források szerint a La Danta komplexum teljes térfogata 2.800.000 köbméter, ami a világ egyik legnagyobb szerkezetévé teszi azt. A kérdés azonban az, hogy mennyire pontos ez a számítás, és hogy az egész komplexum egyetlen piramisnak tekinthető-e. Arra hivatkozhatunk, hogy az első platform egy részét ki kell zárni, mivel több épületet támogat.