Elég, ha csak beépített vírusvédelmet használsz?

A gazdag emberek nem azért lettek gazdagok, mert meggondolatlanul költik a pénzüket. Közhely, de az igazság az, hogy nagyon is helytálló. A kisebb kiadásokat is érdemes alaposan megfontolni, és hát miért vegyen az ember drága pénzen vírusirtó szoftvereket, amikor ott a beépített, nem igaz?

Nos a kérdés sajnos nem ilyen egyszerű. Bármilyen rendszert is használjunk, a Windows, a macOS, az Android és az iOS is valamilyen módon tartalmaz védelmet a rosszindulatú programok ellen. Van amelyiknél a védelem egy teljes körű vírusvédelem formájában valósul meg, míg vannak olyanok, melyeknél a biztonságot elég alaposan beépítették az operációs rendszerbe ahhoz, hogy a rosszindulatú programok nehezen tudjanak bármit is tenni. A Microsoft a Microsoft Anti-Virus for DOS 1993-as kiadása óta kínál valamilyen beépített vírusvédelmet a rendszereihez. Ennek a terméknek az alapját vásárolta meg a Symantec, és ez lett az eredeti Norton Antivirus, ami kezdetben rém fapados volt, kézzel kellett telepíteni a frissítéseket és alig ezernyi vírust ismert csak fel. Ám ma már már a helyzet, az előrelépés hatalmas.

A Windows beépített védelmét szolgáló Defender az elmúlt években óriásit fejlődött. Egész pontosan ma már Microsoft Windows Defender Security Center a neve, mert a vírusvédelem mellett más biztonsági funkciókat, például a Windows tűzfalat is kezeli. Méghozzá nem is rosszul, ám sajnos vannak hiányosságai, elsősorban az adathalász oldalakkal gyűlik meg a baja. Arról nem is beszélve – és ezt az információt sajnos sokan nem tudják -, hogy igazán csak a Microsoft böngészőjével működik jól a Defender. Ha Firefoxot, vagy teszem azt Chrome-ot használunk, akkor bizony elég védtelenek vagyunk. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy ezt valahol a Microsoft is jól tudja, és a Windows Defender-t amolyan B-tervnek tekintik, arra az esetre, ha a felhasználó semmilyen külső védelmi szoftvert sem használna. Ugyanis ha egy harmadik féltől származó vírusirtót telepítünk, a Windows Defender nyugalmi állapotba kerül, és háttérbe vonul, hogy ne akadjanak össze. A tesztek alapján ugyanis úgy fest, hogy a legjobb vírusirtó programok, – még az ingyenes változataik is -, lényegesen jobban teljesítenek és több funkciót kínálnak. Ennek megfelelően kijelenthetjük, hogy bizony érdemes valamilyen külön védelmi programot is használnunk a Defender mellett.