Elemcsere a karórában házilag? Ezért ne tedd!

Az emberek nagy részének valamiért az van a gondolataiban, hogy egy karórában elemet cserélni az nagyjából annyira bonyolult művelet, mint mondjuk egy digitális mérlegben.

Épp ezért sokan nem is nagyon értik, hogy mi kerülhet ezen adott esetben akár több ezer forintba, így az első ilyen élményük után arra az elhatározásra jutnak, hogy ezt bizony akár ők is megcsinálhatják otthon, és akkor csak az elem árát kell kifizetni. Nos, az igazság az, hogy nem véletlenül van sokszor magasabb költsége egy elemcserének, mint ahogy azt laikusként várnánk. Évtizedekkel ezelőtt, az első quartz órák elterjedése idején a gyártók többsége még egyszerűségre törekedett. Könnyedén lepattintható hátlapok voltak az órákon, és a tömítésre sem fektettek túl nagy hangsúlyt. Ezekben a szerkezetekben valóban aránylag könnyen és kockázatmentesen lehetett elemet cserélni, és az emberek ezt a hosszú évek alatt meg is szokták.

Ma már azonban egészen más a helyzet. A legegyszerűbb modellek egy részét ugyan még mindig így gyártják, ám sokkal elterjedtebbek a csavaros hátlappal rendelkező példányok, és olyanból is akad szép számmal, amit ugyan kézzel szét lehet feszegetni, ám összerakni már lehetetlen, hisz csak préssel lehet akkor nyomást kifejteni, ami a hátlapot a helyére illeszti. Préselős órák esetében óriási károkat okozhatunk – jó eséllyel csak az üveget törjük be, de ha nagyon pechesek vagyunk, akkor valamilyen házi szerszámmal a szerkezetbe is sérülést okozhatunk -. A csavaros hátlapok esetében szintén óriási a hibalehetőség esélye, hisz a vékony gumitömítésnek milliméter pontosan kell illeszkednie záráskor, hogy az óra vízállósága megmaradjon. Ugyancsak kihagyhatatlan lépés, a szilikon zsírral történő védelem, ez házilag ritkán áll rendelkezésre. Ha pedig a vízállóságra nem fektetünk hangsúlyt, akkor az óra idővel be fog párásodni, aminek korrodálódás lesz a vége és pár hónap alatt a szerkezet végérvényesen tönkremegy. Jó látszik, hogy bár első blikkre egy rém egyszerű műveletnek tűnik egy elemcsere, a valóságban egy összetett és nagy gyakorlatot igénylő feladat, amelyet jobb megbízható szakemberre bízni. Szerszámok és tapasztalat hiányában ugyanis nagy az esélye annak, hogy csak nagyon drágán, vagy drasztikus esetben még úgy sem helyrehozható károkat okozunk.