Életmentő C- vitamin

Egy magyar tudós, Szent-Györgyi Albert fedezte fel az addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, amit ma C-vitaminnak hívunk. Az emberi test sok mindenre képes, viszont aszkorbinsav előállítására sajnos nem. Ennek hiánya azonban skorbuthoz vezet. Leggyakoribb tünetei a fogínysorvadás és vérzékenység.

Ha ezt meg akarjuk előzni, akkor szervezetünkbe aszkorbinsavat kell juttatnunk. Ez megtalálható különféle citrusfélékben, narancsokban, valamint paradicsomban és paprikában. A mindennapok szerves része, hogy a reggeli teákba egy két kiskanállal rakunk ebből a vitaminból. A gyógyszertárakban kapható tabletta és por formájában is.

C vitamin

C vitamin

A C-vitamin fokozza immunrendszerünk működését, így könnyebben tudjuk felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Legújabb kutatások szerint a daganatok kialakulásának veszélyét is jelentős mértékben csökkenti.

A második világháború idején Hitler az orvosaival számoltatta ki, hogy mennyi a minimális C- vitamin szükséglet, amivel biztosítani tudja, hogy katonái ne kapjanak skorbutot. Innen származik a hivatalosan javasolt napi mennyiség. Pedig ez az érték nagyon alacsony. Ám fontos a mértékletesség is, hisz túlzott (napi 4 g-t meghaladó) fogyasztása vesekövet is okozhat.