Életmentő hatású lehet a plazmaadás

A véradás sokak számára ismert, és talán sokak által a mai napig művelt tevékenység. Előzetes orvosi ellenőrzést követően, az önkéntes véradóktól 4,5 dl vér kerül steril vérvételi zsákba, majd további felhasználásra akár életmentő műtétekhez, bizonyos orvosi kezelésekhez. A plazmaadás hasonló elven működik, de ebben az esetben a donor vérének csak bizonyos része kerül a steril zsákokba.

A vérplazma vérünknek mintegy 55 százalékát teszi ki, a többit vörösvérsejt, illetve fehérvérsejt és vérlemezkék alkotják. A plazmaadás során egy speciális gép a levett vért elemeire, vagyis plazmára, vérsejtekre és vérlemezkékre bontja. A plazmaferezis során a gép a plazmát elkülöníti, míg a vérlemezkéket és a vérsejteket visszajuttatja a donorszervezet véráramába. A plazmaadók révén így rendelkezésre álló vérplazmából speciális, mással nem helyettesíthető életmentő gyógyszereket készítenek. Az így előállított gyógyszerek legfőképp vérzékenységben szenvedő, emellett szervátültetett, vesebetegségben szenvedő, illetve akár égési sérült betegeken is segíthetnek. Ez az alapanyaga továbbá a műtétek során használt, vérzést megállító fibrinragasztónak is.

Aki eldöntötte, hogy plazmaadó szeretne lenni, jó, ha tudja, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni az eljáráshoz. Alapvetően bárki lehet plazmadonor, aki egészséges. Az életkori határ betöltött 18 évtől legfeljebb 65 éves korig tartó időszakot jelent. Plazmadonor lehet az is, akinek már van tetoválása, vagy testékszere. Ebben az esetben azonban feltétel, hogy új tetoválást, piercinget vagy füllyukasztási folyamatot nem végeztetett a beavatkozás előtti 4 hónapban. A véradással szemben plazmaadásra a jelenlegi szabályok szerint akár három naponta lehet jelentkezni. A plazmadonáció az életmentő gyógyszerek előállításának lehetőségén túl a vérplazmát biztosító önkéntes számára bizonyos anyagi juttatást is jelent.