Első lakásvásárlás – mire érdemes odafigyelni?

Ha eljött az ideje, hogy kiköltözzön szülei lakásából, a kollégiumból, vagy a barátja/barátnője alagsorából, érdemes odafigyelni egy-két dologra, mert ez az új önállóság izgalmas lehet elsőre, de egy igazi rémálommá is válhat.

Vegyen először egy mély levegőt, és legyen egy konkrét terve, mielőtt elindul lakásvadászatra. Az első dolog, amit figyelembe kell vennie, az a közlekedés. Nem számít mennyire szép és barátságos egy lakás, ha másfél órán át kell várni egy dugóban, hogy odaérjen. Mielőtt lakást keres, térképezze fel az összes utat, amely a munkahelyére, vagy az iskolájába vezet, és törekedjen arra, hogy azokon az utakon szerezzen lakást. A második nagyon fontos dolog a megfelelő lakótárs kiválasztása. Az élete minőségét közvetlenül befolyásolja a szobatárssal való kapcsolat, épp ezért, ha nem engedheti meg magának, hogy egyedül lakjon, bölcsen válasszon lakótársat. Hasonlítsa össze az alvási, tisztálkodási és társasági szokásait az ön szokásaihoz mielőtt meghozná a döntést.

Lakásvásárlás

Lakásvásárlás

Ha eldönti, hogy végre lehorgonyoz egy lakás mellett, akkor ugyanúgy lehorgonyoz a negyed, vagy a szomszédság mellett is. Miután volt esélye megnézni a lakást, fordítson egy kis időt arra is, hogy megvizsgálja a szomszédságot is. Van a közelben megfizethető élelmiszerbolt? Van a legközelebbi kávézóban elég ülőhely és ingyen wi-fi? Ideális esetben érdemes nappal és éjszaka is egy sétát tenni a kerületben, hogy igazán átérezze a helyet mindegyik napszakban.  Amikor arra kerül a sor, hogy kiszámolja azt, hogy miket engedhet meg magának, jobb azt is előre kiszámolni, hogy mennyit szán havi költségekre, például vízre, gázra, villanyra, vagy internetre. A tökéletes lakás megtalálása egy igen boldogító érzés, de rendkívül kiábrándító, ha egy hónap után derül ki, hogy egy vagyonba kerülnek a számlák.