Első lakásvásárlás – mire érdemes odafigyelni?

Ha eljött az ideje, hogy kiköltözzön szülei lakásából, a kollégiumból, vagy a barátja/barátnője alagsorából, érdemes odafigyelni egy-két dologra, mert ez az új önállóság izgalmas lehet elsőre, de egy igazi rémálommá is válhat.

[wp_ad_camp_1]

Vegyen először egy mély levegőt, és legyen egy konkrét terve, mielőtt elindul lakásvadászatra. Az első dolog, amit figyelembe kell vennie, az a közlekedés. Nem számít mennyire szép és barátságos egy lakás, ha másfél órán át kell várni egy dugóban, hogy odaérjen. Mielőtt lakást keres, térképezze fel az összes utat, amely a munkahelyére, vagy az iskolájába vezet, és törekedjen arra, hogy azokon az utakon szerezzen lakást. A második nagyon fontos dolog a megfelelő lakótárs kiválasztása. Az élete minőségét közvetlenül befolyásolja a szobatárssal való kapcsolat, épp ezért, ha nem engedheti meg magának, hogy egyedül lakjon, bölcsen válasszon lakótársat. Hasonlítsa össze az alvási, tisztálkodási és társasági szokásait az ön szokásaihoz mielőtt meghozná a döntést.

Lakásvásárlás

Lakásvásárlás

Ha eldönti, hogy végre lehorgonyoz egy lakás mellett, akkor ugyanúgy lehorgonyoz a negyed, vagy a szomszédság mellett is. Miután volt esélye megnézni a lakást, fordítson egy kis időt arra is, hogy megvizsgálja a szomszédságot is. Van a közelben megfizethető élelmiszerbolt? Van a legközelebbi kávézóban elég ülőhely és ingyen wi-fi? Ideális esetben érdemes nappal és éjszaka is egy sétát tenni a kerületben, hogy igazán átérezze a helyet mindegyik napszakban.  Amikor arra kerül a sor, hogy kiszámolja azt, hogy miket engedhet meg magának, jobb azt is előre kiszámolni, hogy mennyit szán havi költségekre, például vízre, gázra, villanyra, vagy internetre. A tökéletes lakás megtalálása egy igen boldogító érzés, de rendkívül kiábrándító, ha egy hónap után derül ki, hogy egy vagyonba kerülnek a számlák.