Érdemes sok szőlőt enni. Mi eláruljuk, hogy miért!

Egyik kedvenc őszi gyümölcsünk, a szőlő, már nyolc ezer éve ismert, ugyanis ekkor ültették először. Azóta természetesen egyre nagyobb területen hódít, mondhatni az egész világon ismerik és előszeretettel fogyasztják is. Számos előnyös egészségügyi hatása van. Többek között segít a rákos betegségek megelőzésében, de a szívbetegségekre és magas vérnyomás ellen is ajánlott.

[wp_ad_camp_1]

A szőlő esetében az ajánlott napi adag minimum egy csésze, tehát egy harminc szemből álló szőlő. Egy ilyen adag fehér, vagy vörös szőlő nagyjából száz kalóriát tartalmaz, emellett egy gramm fehérjét, majdnem öt milligramm C-vitamint, továbbá egy kis káliumot és vasat is ad a szervezetnek. Mivel a szőlőnek igen magas a víztartalma, így kiválóan hidratálja az emberi szervezetet. Egy csésze szőlő minimum hetven milliliter vizet tartalmaz. Főként a vörös szőlő tartalmaz nagyon sok antioxidánst, ezért ajánlott azt rendszeresen fogyasztani a szem egészségének megőrzéséért.

Szőlő

Szőlő

A szőlő rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a rákos megbetegedéseket. Erős antioxidáns, polifenol tartalma miatt ugyanis képes megakadályozni, hogy kialakuljon a rák valamilyen formája a szervezetben. A már kialakult betegséget is könnyebben le lehet küzdeni akkor, ha sok szőlőt fogyasztunk közben.

A szőlő tartalmaz bizonyos flavonoidokat is, melyek miatt természetes gyulladáscsökkentőként is funkcionál. Védelmet nyújt az érelmeszesedés ellen, de képes csökkenteni a koleszterinszintet is. A szőlő csökkenti a vérnyomást, a szervezetben fellépő gyulladásos reakciókat, sőt megvédhet az infarktus ellen is. A mértékkel fogyasztott jó minőségű vörösbor ugyancsak jó hatással van a szívbetegség leküzdésére. Ha sok szőlőt fogyasztunk fenntarthatjuk a csont-és izomtömeget, sőt megakadályozhatjuk a vesekő kialakulását is.