Erdők és a koffein: A kávéhulladék fokozhatja az erdők helyreállítását

Egy új tanulmány megállapítja, hogy a kávépép, a kávé előállításának hulladéka, felhasználható a trópusi erdők helyreállításának felgyorsítására a mezőgazdasági utóterületeken. Az eredményeket a British Ecological Society folyóirat, az Ecological Solutions and Evidence publikálja.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmányban az ETH-Zürich és a Hawaii Egyetem kutatói 30 dömpernyi kávépépet terítettek el Costa Rica 35×40m-es degradált területein, és hasonló méretű területet jelöltek ki kontrollként kávépép nélkül. „Az eredmények drámaiak voltak” – mondta Dr. Rebecca Cole, a tanulmány vezető szerzője. „A vastag kávépépréteggel kezelt terület mindössze két év alatt vált kis erdővé, míg a kontroll parcellában továbbra is nem őshonos legelőfüvek domináltak.” Csak két év elteltével a kávépéppel kezelt terület 80% -os lombkorona borítással rendelkezett, szemben a kontroll terület 20% -ával. A kávépép területén lévő baldachin szintén négyszer magasabb volt, mint a kontroll területen.

A fél méter vastag kávépép-réteg hozzáadásával megszüntették a földet uraló invazív legelőfűket. Ezek a füvek gyakran gátat szabnak az erdő utódlásának, és eltávolításuk lehetővé tette, hogy az őshonos, úttörő fafajok, amelyek a szél és az állatok szétszóródása révén magvakként érkeztek, gyorsan helyreállítsák a területet. A kutatók azt is megállapították, hogy két év elteltével a tápanyagok, beleértve a szenet, a nitrogént és a foszfort, jelentősen megemelkedtek a kávépéppel kezelt területen a kontrollhoz képest. Ez egy ígéretes megállapítás, mivel a korábbi trópusi mezőgazdasági területek gyakran erősen leromlottak, és a rossz talajminőség évtizedekig késleltetheti az erdő egymás utódlását. Dr. Cole elmondta: „Ez az esettanulmány azt sugallja, hogy a mezőgazdasági melléktermékeket fel lehet használni az erdők helyreállításának felgyorsítására a leromlott trópusi területeken.