Ezek a legfőbb bojler alkatrészek

A villanybojlerek relatív egyszerű berendezések; a meleg víz előállítását egy úgynevezett fűtőszál végzi, amely az elektromos áram hatására felhevül és hőenergiát biztosít a tartályban lévő víz számára.

[wp_ad_camp_1]

A villamos energiával működő bojlerek nem igényelnek különösebb karbantartást, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a kemény víz vízkőképződést idéz elő, ami lerakódhat a bojler belső alkatrészein, beleértve a fűtőszálat is. Ez magától értetődő módon tönkreteheti a fűtőszálad, de a porózus anyagnak köszönhetően hőszigetelőként is működik. A hőszigetelő tulajdonságból adódóan a fűtőszál nem képes optimális mértékben átadni a hőt, így energiaveszteség keletkezik.

Bojler

Bojler

A fűtőszál megtisztítása, illetve vízkő eltávolítása megfelelő megoldást jelent; ezt két- vagy háromévente érdemes elvégeztetni szakemberrel. Előfordul azonban, amikor már a fűtőszál cseréje ésszerűbb megoldást jelent. Ez nem jelenthet gondot normális esetben, hiszen minden szaküzlet kínál megfelelő fűtőszálakat és egyéb alkatrészeket. Probléma azoknál az ismeretlen márkáknál merül fel, amelyek pótalkatrészeinek beszerzése Magyarországon és a világ legtöbb országában gyakorlatilag lehetetlen. Ilyenkor a beszerzés komoly fejtörést okoz és ha belegondolunk, hogy ezt a procedúrát minden egyes alkatrész esetében el kell játszani, akkor meggondoljuk, hogy legközelebb vásárolunk-e olcsóbb ismeretlen márkát.

A fűtőszál mellett az aktív anód rúd szorulhat a leggyakrabban cserére. Ez az alkatrész tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy a bojler értékesebb alkatrészei helyett menjen tönkre. Egy speciális magnézium ötvözetből készül, ami könnyebben korrodálódik a bojler más alkatrészinél, így a bojlerben lejátszódó korróziós folyamatok ezt a rudat támadják.