Ezek legyenek otthon, hogy sose maradj éhen!

Kivel ne fordult volna elő, hogy egy fárasztó nap végén gyorsan össze kellett volna ütni valamit vacsorára, ám semmi olyan nem volt otthon, amiből ezt kivitelezni lehetett volna? Ezek azok a helyzetek, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, nem találunk semmit, bánatosan becsukjuk, majd újra kinyitjuk, hátha idő közben csoda történt.

Nos a csodák igen ritkák, ám egy-egy ilyen éhes este után a legtöbbünk megfogadja, hogy még egyszer nem keveredik hasonló szituációba és legalább a legalapabb dolgok mindig lesznek otthon. De mik is azok, amikből mindig jó, ha van a kamrában, illetve a hűtőben? Nos leginkább azok az alapanyagok a jók, amelyek sokrétűen felhasználhatóak és szavatossági idejük nem túl rövid. Hisz mire megyünk egy két hete lejárt túróval, igaz? Épp ezért érdemes úgy gondolkozni, hogy mindig legyen otthon köretnek való, az egy remek kiindulópont minden főzésnél. Mind a tészta, mind a különböző gabonafélék elállnak száraz helyen hosszú hónapokig. Ha mindig van otthon egy-egy zacskó jázminrizs, illetve durumtészta, akkor a sebtiben készülő ételünk alapja már meg is van.

Rizs mellé mindig jó választás az édes-savanyú mártás, tészta mellé pedig a spagetti szósz; talán mondanunk sem kell, de hatalmas szívességet teszünk magunknak, ha mindig tartunk otthon 1-1 üveggel mindkettőből. Persze nem olyan, mint a friss házi, ám villámgyorsan kész van, gyakorlatilag mindkét étel csak annyi időbe telik, amíg a rizs, illetve a tészta megfő. Húsimádóknak érdemes megfontolni, hogy tartsanak a fagyasztóban csirkemellet (vagy amit szeretnek) külön adagokban, hisz felolvasztani, fűszerezni és serpenyőben megsütni csupán 15-20 perc, ám a végeredmény laktató és komplett. Vészmegoldásként mindig beválik egy-egy konzerv, hisz készételeket is vásárolhatunk ilyen kiszerelésben, hatalmas előnyük, hogy akár egy évig is eltarthatóak, és hűtést sem igényelnek. Ha a fentiekből mindig raktározunk, és a kötelező konyhai alapanyagokból is tartunk otthon (ne gondoljunk nagy dolgokra, csak zsiradékra és alapfűszerekre van feltétlen szükség), akkor nem fordulhat elő, hogy éhesen fekszünk le, még akkor sem, ha csak 20-30 percünk van az ételkészítésre.