Ezek miatt fáradhatsz el nagyon szellemileg

Sajnos túlságosan is sokan ismerik az érzést, hogy milyen az, amikor agyban fáradnak el. Ég és föld a különbség a fizikai fáradtsághoz képest, hisz ilyen esetben nem ritka az sem, hogy reggel még kimerültebben ébredünk, mint ahogy este álomra hajtottuk a fejünket.

Szerencse a szerencsétlenségben ilyenkor, ha tudjuk, hogy mi az, ami ennyire leszívja az energiáinkat. Ám sok esetben az a rendkívül kétségbeejtő helyzet áll fenn, hogy maximum csak sejtéseink vannak az okokról, de nem vagyunk biztosak benne, emiatt pedig aztán nem tudunk, vagy épp nem merünk tenni ellene. Holott muszáj lenne, hisz a szellemi fáradtság – főképp, ha állandósult – nem tolerálható túlságosan sokáig. A megoldás első lépése az, hogy nagyon alapos önvizsgálatot tartunk, persze ez a feladat korántsem egyszerű, és könnyen lehet, hogy a gyors eredmény érdekében szakember, terapeuta segítségét kell igénybe venni. Pár ilyen ülés azonban nagyon sokat segíthet és szakszerű kezekben sokkal egyszerűbb a dolgok mélyére ásni.

Amennyiben saját magunk szeretnénk a dolgok végére járni, első körben próbáljuk meg kizárni a mindennapokban ránk nehezedő esetleges nyomásokat. Nehéz időszakot élünk meg a munkahelyünkön? Hirtelen túl sok projekt és felelősség szakadt a nyakunkba? Jó eséllyel ez okozza a problémát. Sűrűn előfordul az is, hogy a párkapcsolatban – vagy épp annak hiányában – kell keresni a probléma gyökerét, sőt, az is lehetséges, hogy az anyagiakon való aggódás késztet minket túlzott agyalásra. Ám ha ezek nem állják meg a helyüket, akkor tényleg itt az ideje mélyebbre ásni, hisz lehet, hogy egy régi trauma, vagy egy megromlott kapcsolat miatti bűntudat marcangol minket folyamatosan, amit már észre sem veszünk, ám az agyunk ettől függetlenül folyamatosan ezen pörög. Bármi is legyen a helyzet, a lényeg, hogy ezt a problémát nem szabad félvállról venni és mindenképpen utána kell menni a megoldásnak, ha kell, akkor szakember – vagy szakemberek – segítségével. Ha pedig megtaláltuk a kiváltó okokat, akkor az ellene tenni kell, még akkor is, ha kényelmetlenséggel jár – ilyen lehet például egy munkahelyváltás, vagy egy rég nem látott rokon felkeresése -.