Ezeket nassold este, ha megéheztél

Az este egy varázslatos időszaka a napnak, hiszen ekkorra már magunk mögött tudjuk a napi tennivalókat, kis szerencsével a ház is elcsendesedett és végre elérkezett az a pár órányi szabadidő, amire már reggel óta vártunk.

Lehet egy kicsit lazítani, megpihenni, olvasni a kedvenc könyvünket, vagy megnézni pár részt a kedvenc sorozatunkból, no és persze megjutalmazni magunkat a hosszú munka végeztével. Az ember pedig ilyenkor bizony hajlamosabb arra, hogy nassoljon. Ki így, ki úgy, van, aki az egész napos rohanás után végre nyugodtan megvacsorázik, ilyenkor nem ritka, hogy talán túlságosan is bőségesre sikerül az étkezés, ám vannak, akik inkább észrevétlenül nassolgatnak lefekvés előtt. Alapvetően persze egyikkel sincs különösebb baj – bár azért vannak végletek, amelyeket illik betartani -, ám az nagyon nem mindegy, hogy mit is fogyasztunk a késői órákon, illetve arra azért mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne közvetlenül elalvás előtt együk degeszre magunkat.

Azonban ha okosan és körültekintően választjuk meg a tápanyagokat, akkor sem elhízni, sem rosszul aludni nem fogunk. A legfontosabb, hogy kerüljük a nehéz ételeket – különösen a gyorskajákat -, helyette inkább próbáljunk meg egészséges összetevőket választani. Fontos, hogy a szénhidrátok esetében törekedjünk a lassan felszívódókra, mert a gyorsan emészthetők hirtelen felnyomják a vércukrot, és ez este – illetve alvás közben – még nagyobb probléma, mint nappal. Emiatt aztán a túlságosan cukros ételek is kerülendőek, ám a joghurt, a sajt – és minden kazeinben gazdag étel – jó választás. A zab, és a különböző gyümölcsök – banán, meggy, cseresznye, narancs – azért is kiválóak, mert amellett, hogy nem hizlalnak, még a melatonin termelésre is jótékony hatással vannak, így megkönnyítik az alvásunkat. Ha pedig ropogtatnánk valamit, akkor a chips helyett válasszuk a megvakat – diót, mandulát, földimogyorót -, mert hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.