Ezért bánjunk óvatosan a tisztítókúrákkal

Sajnos még mind a mai napig reneszánszukat élik a különböző méregtelenítő és lé böjt kúrák, amelyek nem egyszer a lúgosítás ötletével reklámozzák magukat. A cél persze nem csupán a szervezetben felhalmozódott mérgektől való megszabadulás, hanem ezzel együtt a könnyű fogyás is, ám jó, ha észben tartjuk, hogy ezek a módszerek rengeteg veszélyt hordoznak magukban.

Egyrészt azért, mert feleslegesek. A szervezetünk ugyanis tökéletesen el tudja látni ezt a feladatot, méghozzá a szervrendszerünk összehangolt munkájának köszönhetően. A májunk, veséink épp azért vannak, hogy megszabadítsanak minket a különböző nem kívánt anyagoktól, és amennyiben ez valamiért nem menne, akkor alapos kivizsgálásra van szükség, mert szinte biztos, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. A hatástalanságon kívül azonban sokkal kockázatosabb az, hogy hogyan is működnek ezek a kúrák. A legtöbbjük ugyanis vízhajtó – és hashajtó -, ami bizonyos esetekben komoly következményekkel is járhat. Felborulhat a szervezet nátrium háztartása, ami akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethet, de a bélrendszer is alaposan képes megsínyleni, ha hirtelen túlzásba visszük a szükségtelen méregtelenítést. Ugyanez igaz a lúgosításra is, amely nem csak hogy nem szerencsés, de a legtöbb esetben kivitelezhetetlen is.

Szervezetünk különböző folyadékainak ugyanis jól meghatározott kémhatása van, sőt, ezen – pH – értékek nem is nagyon tudnak ingadozni, lévén testünk védekező mechanizmusai azonnal közbelépnek és villámgyorsan visszaállítják az eredeti állapotokat. Azaz minden erre költött forint kidobott pénz, arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül sikerrel is járnánk, akkor hatalmas károkat okoznánk vele saját magunknak. A helyzet tehát az, hogy semmiféle csodadiéta és méregtelenítő kúra nem létezik, egyszerűen csak annyi a titok, hogy amennyire lehet, egészségesen kell élni. Testmozgás, megfelelő étrend, stressz mentes élet. Mindössze ennyire van szükség ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak lehessünk.