Ezért egészségtelen, ha egy férfi túlságosan macsós

Noha ahány nemzet, annyi féle nemi szerep illeszkedik a férfiakra és a nőkre, a legtöbb esetben az előbbiek felé nagyjából ugyanazok az általános elvárások.

Bármelyik országban is járunk a világban, egy férfinak általában keménynek, megtörhetetlennek, és macsónak kell(ene) lennie, legalábbis már egész kicsi kortól kezdve ezt követelik meg. Ha belegondolunk, tényleg ez a helyzet, hisz már gyermekkorban azt hallja egy fiú, hogy neki nem illik sírnia minden kis apróság miatt, neki nem szabad nyafognia, hisz az olyan lányos és egyébként is, ő legyen bátor és kitartó, tulajdonképpen egy férfi, csak kicsiben. Ezeket a férfias – azaz annak gondolt – tulajdonságokat tehát már egész kicsi korban elkezdjük belenevelni a fiúkba, mert hát majd így lesznek sikeresek, mind a munkájuk, mind a nők terén. Persze ezzel egyetlen szülő – rokon, tanár, nevelő – sem akar rosszat, ám ha megnézzük a különböző statisztikákat és tanulmányokat, akkor azokból tisztán látszik, hogy ez a fajta elgondolás hosszú távon nagyon is káros.

Ennek ugyanis az az eredménye, hogy felnőve, amikor a fiúból valóban férfi lesz, már nem mer beszélni az érzéseiről. Nem mer beszélni a problémáiról. Nem is feltétlen azért, mert szégyelli – de egyébként ez is egy tényező -, hanem egész egyszerűen azért, mert a hosszú évek alatt megtanulta, hogy ezek igazándiból senkit sem érdekelnek. Neki nem szabad panaszkodnia, neki nem lehetnek lelki gondjai, mert ő férfi. Ezzel szemben azonban az a helyzet, – és ez természetesen különösebb magyarázatot sem igényel -, hogy egy férfi pontosan ugyanolyan érző lény, mint egy nő, ugyanúgy érinti a lelki problémák, amelyek megfelelő feldolgozás nélkül hatalmas problémákat okozhatnak. Szerencsére egyre több országban – és azon belül családokban – érezhető, hogy ezek a nemi szerepek kezdenek megváltozni. Ezért pedig mi is tehetünk, méghozzá úgy, hogy a saját gyermekünket már úgy neveljük, hogy a nemétől függetlenül maximálisan hagyjuk, hogy megélje az érzéseit és a különböző belső feszültségeinek feloldásában partnerei vagyunk. Ha pedig minket érint ez, és úgy érezzük, hogy nincs, aki meghallgasson, akkor kérjük szakember segítségét, mert fontos, hogy megértsük, ebben semmi szégyellnivaló nincs, ahogy abban sem, ha épp nehéz időket élünk és nem tudunk megbirkózni egyedül a problémákkal. Még akkor sem, ha történetesen férfiak vagyunk.