Shaggy szőnyeg tisztítása – Hogyan csináljuk?

A shaggy szőnyeg azon típusok közé tartozik, amit mindenki szeret. A hosszú szálú szőnyeg az egész család számára melegséget, meghittséget és kedvességet sugároz. De hogyan kell tisztítani, ha szennyeződés éri?

Nyilvánvaló, hogy a szálak közt megtapadó por, hajszálak, vagy állatszőr, azaz a „száraz piszkok” könnyen kiszedhetőek porszívózással még a hosszú szálú szőnyeg felületéről is. Ha vigyázunk rá, nem kell vegyszeres tisztításhoz folyamodni.

Ha viszont a shaggy szőnyeg felületére valamilyen folt kerül, ne hagyjuk beleszáradni, hanem rögvest ki kell szedni belőle. Nem érdemes várni. De hogyan? Ki lehet –e szedni otthon házilag a foltot, vagy vigyük inkább patyolatba?

Az attól függ, hogy mit öntöttünk ki rá, milyen baleset érte. Az étel-, ital foltok könnyen kiszedhetőek a shaggy szőnyeg felületéről is, de az olyan makacsabb dolgok, mint a

  • körömlakk
  • parafin
  • kozmetikumok
  • sár
  • penész
  • tinta, stb.

már komolyabb beavatkozást és némi tudást is igényelnek. Nem mindegy milyen folthoz és szennyeződéshez mivel nyúlunk, ha nem szeretnénk károsítani kedvenc szőnyegünket.

Lássuk, mit mivel tudunk kezelni.

Shaggy szőnyeg

Shaggy szőnyeg

Ott, ahol gyerekek is vannak, legalább egyszer biztos gondot fog okozni a rágógumi. Bizony az is lehet, hogy a shaggy szőnyeg szálai közé fog beragadni. Ehhez speciális rágógumi eltávolító, például perklóretilén, amit gyógyszertárban tudunk beszerezni.

Vér: először hideg vízzel töröljük át a felületet, majd samponos, langyos vizes szivaccsal kell áttörölni.

Körömlakk: volt már, hogy én is ráfolyattam a körömlakkot a shaggy szőnyeg szálaira, szerencsére a szálak tövébe nem ment. Ahogy én oldottam meg, azt ne kövesd. Ijedtemben kisollóval nyisszantottam le 3-4 szálat szegénykémből. Hála az égnek nem látszott, de Te inkább acetonnal, vagy tisztabenzinnel ess neki, majd a jól bevált langyos vizes, szappanos szivaccsal töröld át.

Az is előfordul, hogy rácsepegtetjük a gyertyát és a parafint. Tegyél egy újságpapírt a szőnyegre, aztán langyos vasalóval melegítsd fel. A parafin így rátapad az újságpapírra, a shaggy szőnyeg felületén nyoma sem lesz a kis balesetednek.

A bor és a gyümölcslevek is elkerülhetetlenek olykor kedvenc shaggy szőnyegünkön. Ecetsav szinte minden háztartásban van, ilyenkor előveheted. 50-50% ecetsav-víz eleggyel itasd át, majd samponos szivaccsal töröld át.

Penészes lett valahol a hosszú szálú szőnyeg? Ammóniák vizes oldattal tudod kiszedni belőle.

A tea, vagy kávé is könnyen kiszedhető samponnal, vagy pedig ammóniaoldattal.

Néhány kiegészítő kezelés a célzott foltokra újszerűvé teheti kedvenc puha szőnyegünket. A hétköznapi takarítás pedig a hagyományos shaggy szőnyeg, vagy luxus shaggy szőnyeg esetében is heti 1-2 porszívózással megoldható. Ha viszont nagyon kényesek vagyunk a bolyhos szőnyegre, akkor évente egyszer vigyük el szakszerű szőnyeg tisztítóba.