Ezért érdemes naponta ellenőrizni a védőprofil meglétét

Az építési területek rengeteg veszélyes ponttal rendelkeznek, főképp, amikor egy nagyobb beruházásról van szó, ahol rendszeresen történik munkavégzés a magasban is. Ilyenkor a lezuhanó tárgyak is rendkívül súlyos sérüléseket tudnak okozni, ugyanakkor legalább ekkora kockázattal jár egy esetleges leesés is, főképp, ha az valamilyen éles, vagy hegyes felületre történik.

Ezért is kardinális kérdés a védőprofil előírás szerinti alkalmazása. Komolyabb felépítmények vonatkozásában szinte mindig szükség van betonacél megerősítésre, ám a munkafolyamat lezárultáig ezek végei szabadon vannak. Sajnos már a kis magasságból történő rázuhanás is végzetes következményekkel járhat, lévén ezek masszív, szúrós fém rudak. Szerencsére a rizikó aránylag egyszerűen csökkenthető, mégpedig védőprofil, illetve kupak használatával. Utóbbi különálló betonacélvégek vonatkozásában alkalmazható, míg előbbi akkor jelent nagy segítséget, ha egyszerre több kiálló fémet takarnánk le, akár vízszintesen, akár függőlegesen.

Mindemellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a védőprofil nem csak a fizikai behatásoktól óv, hanem egyben figyelemfelkeltő szereppel is bír. Élénk színének köszönhetően már nagy távolságból felhívja a figyelmet arra, hogy az adott területen veszélyes pontok találhatók. Ez a kettős szerep teszi ennyire hatékonnyá ezt az eszközt és elsősorban emiatt kardinális folyamatos alkalmazása. A védőprofil esetében – csak úgy, mint az összes többi, kihelyezett munkavédelmi eszköz kapcsán – ez a feladat a műszaki vezetésre és az építésvezetőre hárul. A területen dolgozók és az ott tartózkodók biztonsága érdekében két tényezőre kell nagy figyelmet fordítani. Az egyik, hogy minőségi, tanúsítványokkal rendelkező védőprofil kerüljön beszerzésre, a másik pedig annak – napi szintű – ellenőrzése, hogy ezek rendeltetésszerűen vannak használva.