Ezért ne aludj ventilátorral az ágy mellett!

Sokan imádnak hűvösben aludni, és akár húsz fok alá hűteni a háló levegőjét, ám ezzel szemben vannak, akik inkább a kellemesebb meleget kedvelik a durmoláshoz.

Egy dolog azonban biztos. Amikor a nyár a legmelegebb arcát mutatja, és a hőmérő higanyszála még éjszakánként sem megy huszonnégy-huszonöt Celsius alá, akkor az nagyon megviseli a legtöbbünket. Persze a légkondicionáló berendezés ilyenkor hatalmas segítség, ám nincs minden otthonban. Ahol pedig ilyenkor nincs, ami a hideg levegőt szolgáltassa, ott bizony az ember bármilyen praktikára hajlandó, csak hogy aludni tudjon. Van, aki a hideg vizes ruhára esküszik, van aki fagyasztható zacskóval próbál meg egy kicsit hűsíteni magán, ám a legtöbben ilyenkor a ventilátorban látják a megváltót. Tény és való, hogy a megkevert – és folyamatosan mozgó – levegő jóval kellemes élmény, mint az álló, ám azzal érdemes számolni, hogy a ventilátor használatának megvannak a maga veszélyei.

Az egyik legnagyobb probléma maga a levegő. Ugyanis azzal, hogy azt jól megkavarjuk, rögtön minden – a szobában található – port, pollent és egyéb apró részecskét is jól megmozgatunk, és ennek a légútjaink hosszú távon – allergiások esetén pedig rövidtávon sem – fognak örülni. Persze megelőzésképpen kombinálhatjuk a dolgot légtisztítóval – és ha érzékenyek vagyunk, akkor ezt tegyük is meg -, ám arra azért számítsunk, hogy tökéletes eredményre, azaz kristálytiszta levegőre az sem képes. Főképp azért nem, mert ebben az időszakban, azaz a meleg nyári éjszakákon úgyis szellőztetünk majd, olyankor pedig friss, ám szennyezett levegő kerül a lakásba. Ám még ha teljesen tiszta is a levegő, van egy másik probléma, ami miatt érdemes ezt a megoldást nagyon óvatosan alkalmazni. Ez pedig nem más, mint az áramló levegő szárító hatása, amit bizony a nyálkahártyákon első kézből fogunk megtapasztalni, főleg, ha saját magunkra irányítjuk a lapátokat. Ennek pedig nátha és irritáció a vége, ezért aztán ha már ventilátor, akkor szigorúan csak tisztes távolból, az ellentétes irányba, de sokkal szerencsésebb, ha inkább megpróbálunk melegben aludni, vagy szereltetünk egy légkondit, előbb, vagy utóbb úgyis muszáj lesz.