Ezért ne halmozz fel otthon gyógyszereket!

Minden háztartásban megtalálható az a bizonyos gyógyszeres doboz, amely rengeteg orvosságot rejt magában, és amiből általában pont az hiányzik, amire épp szükségünk lenne.

Ilyenkor aztán nincs mit tenni, vagy elbattyogunk a patikába, vagy ha ez nem megoldható, akkor valamelyik rokonunktól, közeli barátunktól kérünk pár szemet a megfelelő orvosságból. Bosszantó, ám arra tökéletesen alkalmas egy-egy ilyen alkalom, hogy alaposan átgondoljuk, vajon tényleg érdemes-e egy kisebbfajta patikát üzemeltetni otthon, amikor úgysem megoldható, hogy mindenre legyen gyógyír kéznél. Ez a szokás – hogy kiterjedt gyógyszerkészletet halmozunk fel – még a régi időkből maradt ránk, hisz nagyanyáink korában nem volt ilyen egyszerű megkapni a megfelelő ellátást, sőt, sokszor az orvosságok beszerzése is igen körülményes volt. Manapság azonban szinte mindenhol karnyújtásnyira van egy éjszakai ügyelet, akár orvosra van szükségünk, akár valamilyen hatóanyagra. Emiatt pedig egyáltalán nem biztos, hogy érdemes vagyonokért feltöltögetni a házi patikát.

Ennek egyik oka éppen a már fentebb említett helyzet. Ugyanis annyiféle egészségügyi probléma létezik, hogy szinte semmi esélyünk arra, hogy mindegyikre legyen otthon valamilyen gyógyszer. Azonban még ha lenne is, egyáltalán nem biztos, hogy bölcs dolog csak úgy beszedni bármit, amiről úgy gondoljuk, hogy hatni fog, anélkül, hogy azt egy szakorvos ajánlaná. Végül pedig azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a gyógyszerek szavatossági ideje nem túl hosszú. Így aztán évente – kétévente gyakorlatilag az egész készlet mehet a kukába, ami nem csak drága mulatság, de teljesen felesleges pazarlás is. Persze a legalapvetőbb dolgokból – fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó, has fogó – mindig legyen otthon, ahogy arra is ügyeljünk, hogy ne fogyjunk ki a folyamatosan szedett gyógyszerinkből, ám a speciális hatóanyagú pirulákat ne halmozzuk fel, probléma esetén inkább azonnal menjünk orvoshoz, aki gondoskodik a megfelelő kezelésről.