Ezért ne vegyél klíma nélküli autót

Nagyon sokszor előfordul az az élethelyzet, hogy az embernek mindenképpen szüksége van egy autóra – például a munkába járáshoz -, ám az anyagi helyzete csak azt teszi lehetővé, hogy a kínálat aljáról válasszunk.

Ilyenkor nagyjából egyetlen cél vezérel, méghozzá az, hogy minimális ráfordítással üzembiztos legyen a négykerekű, hisz a legfontosabb mégiscsak az, hogy elvigyen egyik helyről a másikra. Megtalálni a megfelelő példányt azonban pontosan olyan nehéz feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha csak pár százezer forintból gazdálkodhatunk, akkor az újabb autók szóba se jöhetnek, és mindenképpen a 15 éves – vagy annál öregebb – darabok közül válogathatunk. Az elsődleges és leglényegesebb szempont az a műszaki állapot. Természetesen felesleges a hibátlan külsőre menni, ahogy a beltérben is meg kell barátkoznunk a használatból eredő nyomokkal. Ehelyett annak szenteljünk kiemelt figyelmet, hogy a rozsda hol ütötte fel a fejét, az emelési pontok megbízhatóak-e, a futómű nem kopog, illetve a motor hangja és dinamikája megfelelő-e.

Ilyenkor az extrákról sajnos jó eséllyel le kell mondanunk. Nem csupán azért, mert ezekben az idősebb autókban még nem volt jellemző az ülésfűtés, vagy épp a függönylégzsák, de azért is, mert ha ezen az áron véletlenül találnánk egy – gyanúsan – jól felextrázott példányt, akkor jobb, ha megszólal a fejünkben a vészcsengő, hogy annak oka van, amiért az előző gazdája megválna tőle. Ám egyetlen egyből nem szabad – illetve nem érdemes – engedni. Ez pedig a klíma. Noha megesik, hogy annyira kompromisszum készek vagyunk, hogy erről is lemondanánk, ne tegyük. Egyrészt azért ne, mert manapság már nem ritka, hogy hetekig forróság van a nyári időszakban, ilyenkor pedig szinte kibírhatatlan hűtés nélkül hosszabb távokon autózni. Ráadásul, amikor erre rádöbbenünk, már késő lesz, ugyanis utólag klímát szereltetni egy olyan autóba, amiben nincs, rendkívül drága és gazdaságtalan. Sajnos el kell fogadnunk, hogy a légkondicionálóra éppoly nagy szükség van egy gépjárműben, mint a fűtésre, így teljességgel kihagyhatatlan szempont vásárláskor a megléte.