Ezért szokj le minél hamarabb: a dohányzás cukorbetegséget is okozhat

Bár a világ vezetői rengeteg erőfeszítést tesznek ez ügyben, még mindig rengetegen dohányoznak rendszeresen – közel másfél milliárd ember -. Noha évtizedek óta ismertek a káros hatások, sokakat ez sem rettent el szenvedélyüktől.

Legtöbbször azért, mert az ember hajlamos úgy gondolkodni, hogy neki úgysem lesz majd baja, és ha esetleg mégis, akkor még nagyon-nagyon messze van az az időpont, ezzel pedig sikeresen el is hessegetik maguktól a vészjósló gondolatokat. Azzal azonban aránylag kevesen vannak tisztában, hogy a tüdő és a légutak betegségein túl a füst rengeteg egyéb megbetegedésben is ludas, méghozzá olyanok esetében is, amelyekre nem is gondolnánk. Remek példa erre a cukorbetegség, amellyel összefüggésben inkább az egészségtelen, mozgásszegény életmód, és a helytelen táplálkozás ugrik be mindenkinek, holott az igazság az, hogy a dohányzás egy hatalmas rizikófaktor. Való igaz, az 1-es típusú diabétesz kialakulásában nincs szerepe, hisz ez egy autoimmun betegség, amely gyakorta már egész fiatalon megjelenik, ám jó, ha tudjuk, hogy az összes cukorbetegség mindössze öt százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Ezzel szemben a 2-es típusú diabétesz kialakulásában nagy szerepet játszik a dohányzás, olyannyira, hogy a rendszeresen füstölgőknek nagyjából negyven százalékkal több az esélye arra, hogy idővel cukorbetegek lesznek. A nikotin ugyanis megemeli a vércukorszintet – ezért minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb kockázatnak teszi ki magát -, ráadásul a füstben lévő vegyi anyagok állandó gyulladásban tartják a szervezetünket, aminek a hatására az inzulin hatásfoka folyamatosan csökken. Ezek eredményeképp előbb-utóbb inzulinrezisztencia léphet fel, ahonnan már csak egy lépés a 2-es típusú diabétesz kialakulása. Nagyon fontos tehát, hogy a kellő mennyiségű mozgás, és az egészséges, megfelelő egyensúllyal összeállított étrend mellett a dohányzás mellőzése is prioritást élvezzen. Így elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy megelőzzük a cukorbetegséget, hisz ez még mindig egy sokkal könnyebb feladat, mint kezelni azt.