Fáradt a gyerek, de mégsem alszik el? Ez lehet az oka!

Egy kisgyerek első pár évének egyik legfontosabb része a megfelelő mennyiségű alvás. Az első hónapokban ezzel általában nincs is semmi gond, hisz egy csecsemő csak eszik, alszik, és egészen minimális időt tölt ébren, ám ez az időszak egy szemvillanás alatt tovaillan.

Az egy éves kort átlépve pedig az addig nyugodt kicsiből egy kis örökmozgó lesz, aki minden egyes pillanatát a körülötte lévő világ felfedezésére szentel. Szülőként páratlan élmény ezt végignézni és szívmelengető látni, ahogy a csemeténk rácsodálkozik egy gyönyörű virágra, vagy hosszú percekig követ a tekintetével egy pillangót, de ekkor még a labda is óriási izgalmakat rejt magában. Aztán egy jól sikerült nap végén, amikor a játékon át a kalandos felfedezéstől kezdve a pancsoláson át mindenben volt része a totyogónak, úgy gondoljuk, hogy szinte úgy fog bezuhanni az ágyba – főleg, mert már vacsora közben is a szemét dörgöli -, aztán jön a kellemetlen meglepetés, mert ahelyett, hogy percek alatt álomba merülne, hosszú ideig – akár 1-2 órán keresztül is – nyűgösen forgolódik.

Ilyenkor persze hajlamosak vagyunk kétségbe esni, mert felvillan előttünk a kép, hogy minden este ez vár ránk hosszú-hosszú ideig, ám a helyzet az, hogy pontosan lehet tudni, hogy mi okozza ezt a kellemetlen helyzetet. Ha ugyanis jobban belegondolunk, felnőttként is előfordul néha, hogy annyira hosszú és zsúfolt egy nap, és olyan sok minden történik, hogy bár iszonyúan álmosak vagyunk estére, mégsem tudunk azonnal elaludni. Ilyenkor ez azért történik, mert az agyunk ekkor dolgozza fel a történéseket – hisz ilyenkor kerül nyugalmi állapotba -. Nos, a gyermekek esetében is ugyanez a helyzet, csak míg nekünk, felnőtteknek rengeteg inger kell ahhoz, hogy ezt az állapotot elérjük, addig a kicsiknek jóval kevesebb is elegendő ehhez. Épp emiatt ez ellen különösebben védekezni sem tudunk – és nem is kell -, érdemes az este vége felé már nyugodt, csendes környezetet biztosítani, és kerülni az erős fényeket, illetve megpróbálkozhatunk azzal is, hogy egy kicsit előrébb hozzuk a lefekvés idejét, ám a legfontosabb, hogy megértsük, ez a jelenség a gyermek fejlődésének elengedhetetlen része.