Fenntartható városfejlesztés – lehetséges!

A fenntartható városfejlesztés nem csak, hogy lehetséges, de egyben szükséges is. A globális felmelegedés, valamint a fenntartható fejlődés nem csupán divatos szavak, hanem komoly jelentéssel bíró szakkifejezések, melyek a városfejlesztéshez szorosan kötődnek.

[wp_ad_camp_1]

Fenntartható városfejlesztés az egyik legjelentősebb beavatkozás a fenntartható fejlődés kihívásainak megválaszolására. A fenntartható fejlődés probléma körére egyre több ember figyel fel és igyekszik tenni a környezet érdekében, azonban nem csak az egyes emberek szintjén, hanem városi mértékben is reagálni kell a modern kor kihívásaira, valamint aminek egyik leghatásosabb módja a fenntartható városfejlesztés, ami egy tudatos, összehangolt, tervszerű beavatkozás. A civilizáció, valamint az urbanizáció szorosan kötődnek egymáshoz, azonban nagyon nem mindegy ennek milyensége. Vagyis, hogy az urbanizáció folyamata hogyan megy végbe. Az urbanizációt sokan a fő okok közt emlegetik, mint a globális felmelegedés kialakulásának egyik tényezője.

A környezetvédelmet tekintve a legfőbb károsító tényezőnek a CO2 és az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint az energiapazarlást jelölhetjük meg. A városok térbeli szétterülése, a korlátok nélküli urbanizáció tovább növeli az előbbiekben felsorolt tényezők mértékét, ami a globális felmelegedést gyorsítja. Éppen ezért nagy szükség van a fenntartható városfejlesztésre, hogy a mértéktelen kibocsátást némiképp ellensúlyozni tudjuk. A zöldövezetben élő családok energiafogyasztása és káros anyag kibocsátása jóval kisebb, mint a belvárosi, többlakásos épületekben élő, ugyanannyi fővel rendelkező családoké, ez pedig egy újabb érv a fenntartható urbanizáció mellett.